2022.06.27, Hétfő
Fenntarthatósági alprogram indult az Országos Vállalkozói Mentorprogramban
Illusztráció/pexels.com

Fenntarthatósági alprogram indult az Országos Vállalkozói Mentorprogramban

MTI

2022.06.10. 12:00

Székesfehérváron tartották a projekt országos nyitórendezvényét.

Hirdetés

Fenntarthatósági szemléletformálást célzó alprogramot indított kkv-k számára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos vállalkozói mentorprogramjában.

Elsődleges célja, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat arra ösztönözze, hogy mindennapi működésükbe integrálják a fenntarthatósági szempontokat. A most induló program keretein belül e cél elérését tematikus mentorálás, egy kifejezetten a kkv-szektor számára készült, ingyenes e-könyvként elérhető Fenntarthatósági kézikönyv, céglátogatási lehetőségek, valamint szakmai tanácsadók, illetve egy tapasztalt vállalkozókból álló mentorhálózat, valamint a résztvevők egymás közti tudásmegosztása is elősegíti.

 A fél éven át tartó program során többek között olyan tématerületeken bővíthetik ismereteiket a jelentkezők, mint a környezettudatos működés gazdasági előnyei, a környezeti fenntarthatóság, a különböző minősítések, tanúsítványok és azok előnyei, integrálása, költségei, valamint az uniós és hazai stratégiák, szabályozások.

A Vállalkozz fenntarthatóan! című programot Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke indította el. Hangsúlyozta, a környezettudatos szemléletmód, a vállalkozások működésének zöldítése ma már a kkv-szektor számára is nélkülözhetetlen.

Jelezte, hogy a 2013-ban elfogadott fenntartható fejlődés nemzeti stratégiában minden gazdasági szereplőnek vannak feladatai, a kkv-knak is. Megjegyezte, hogy a hazai környezetvédelmi szabályozások és jogszabályok a világ élmezőnyében vannak, ezek végrehajtásában próbálnak segíteni a mentorprogrammal, "mert nem mindegy, milyen bolygót hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra".

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy nem kizsákmányolással, hanem intenzív, környezettudatos fejlesztéssel lehetséges a fenntartható fejlődés megvalósítása. Ehhez új szemléletre van szükség, amiben mindenkinek megvan a felelőssége, így a vállalkozóknak is.

Helyi hírekSzékesfehérvárMagyar Kereskedelmi és Iparkamaraejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarakkvfenntarthatóság