2022.06.27, Hétfő
Megkezdődött a határszemle és a parlagfű-felderítés Fejér megyében
Fotó: Illusztráció, pixabay.com

Megkezdődött a határszemle és a parlagfű-felderítés Fejér megyében

Fejér Megyei Kormányhivatal

2022.05.23. 11:50

Fejér megyében az erdő nélküli termőterület 20 százalékát, mintegy 62 ezer hektárt érint a határszemle. Május 16-tól szeptember 30-ig Csákvár, Újbarok, Balinka, Bodajk, Magyaralmás, Söréd, Bakonykúti, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Káloz, Kőszárhegy, Nádasdladány, Pákozd, Sárosd Sárszentmihály, Mátyásdomb, Kisláng, Vajta, Dég, Hantos, Nagylók, Mezőfalva és Perkáta településen lesz átfogó ellenőrzés.

Hirdetés

A 24 település teljes külterületén, a zártkerti részeken is zajló ellenőrzéseket a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, bevonva az Agrárügyi Főosztály növényvédelmi hatóságának szakembereit is. A határszemle során a földhasználók, földtulajdonosok jogszabályban foglalt kötelezettségeinek betartását ellenőrzi a hatóság. A termőföld művelési ágában bekövetkezett változásokat be kell jelenteni a földhivatalnak, továbbá a termőföldön a gyomnövények megtelepedését és terjedését meg kell akadályoznia, a szőlőt és gyümölcsöst pedig művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani - olvasható a Fejér Megyei Kormányhivatal honlapján.

A hatóság a helyszíni bejárás alkalmával fokozott figyelmet fordít arra, hogy a földhasználó, illetve a tulajdonos termőföldre vonatkozó hasznosítási kötelezettségének eleget tett-e, gyom- és fertőzésmentes állapotban tartja-e ingatlanát.

 

A parlagfű felkutatása

Kiemelten fontos feladat a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, amelyet a tervek szerint az idén is légi ellenőrzés segítségével tesz a hatóság még hatékonyabbá és eredményesebbé. Felhívják a figyelmet arra, hogy az idén a szokásosnál korábban, már május 16-ával elindult a parlagfű-felderítés az egész megye területén. A földhasználó köteles az ingatlanon már a parlagfű virágbimbójának kialakulását is megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Fontos változás, hogy eljárást kell kezdeményezni a földhasználó/tulajdonos ellen, annak hiányában a tulajdonos illetőleg a haszonélvező ellen, ha megállapítható, hogy semmilyen parlagfű elleni védekezés nem történt, függetlenül attól, hogy a parlagfű növény mennyire van virágbimbó közeli állapotban, azaz már a száras-leveles állapotban lévő növények esetében is eljárás indul.

 

Építkezés termőföldön

Emellett minden termőföldnek minősülő ingatlanon, a zártkertekben is – építkezni is csak a földhivatal előzetes, termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozata alapján lehet, melynek meglétét szintén ellenőrzi a hatóság.
Kérjük a földhasználókat és/vagy tulajdonosokat, hogy a fentiek alapján gondoskodjanak a termőföldek művelési ágának megfelelő műveléséről és hasznosításáról, valamint a folyamatos parlagfű-mentesítésről.

Helyi hírekFejér Megyei Kormányhivatalparlagfűhatárszemle