2022.05.27, Péntek
Fejér megyében ültették el a fásítási program utolsó fáját
illusztráció - pixabay

Fejér megyében ültették el a fásítási program utolsó fáját

mti

2022.05.04. 14:29

Az ország 10 ezer fő alatti településeinek közel felében ültettek el két év alatt minimum 10, de a legtöbb helyen 30 sorfát.

Hirdetés

A rendszerváltozás óta nem volt még olyan lendületű zöldítési program, mint a településfásítás, hiszen két év alatt, 2020-2022 között 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültettek el - mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára szerdán a Fejér megyei Óbarokon.    

Zambó Péter a Településfásítási program második ütemének zárásával kapcsolatos sajtótájékoztatón és a programban kiosztott utolsó fa elültetése előtt kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt évtizedben elkötelezetten kiállt az erdők megőrzése és a fával borított területek gyarapítása mellett. Hozzátette: nem riogattak a klímaváltozással, nemcsak beszéltek a lehetséges megoldásokról, hanem konkrétan, a legkisebb településeket sem kihagyva cselekedtek.   

Az államtitkár szerint kiemelkedő siker a program a települések zöldítése szempontjából, hiszen az ország 10 ezer fő alatti településeinek közel felében ültettek el két év alatt minimum 10, de a legtöbb helyen 30 sorfát. 

Zambó Péter jelezte, hogy a legtöbb fát, több mint 3600 darabot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ültették, összesen 132 településre, míg Fejér megyében 49 község gazdagodott összesen 1335 fával. A legkisebb településekre is jutott fa, hiszen nyolc olyan falu is sikerrel csatlakozott a programhoz, ahol kevesebb, mint ötvenen élnek - közölte.

Helyi hírekÓbarok