2024.04.25, Csütörtök
A héten kezdődik a Vörösmarty tér felújítása
Fotó: Bácskai Gergely/szekesfehervar.hu

A héten kezdődik a Vörösmarty tér felújítása

szekesfehervar.hu

2022.04.04. 16:30

A beruházással zöldebb lesz a park. A munkálatokat a Városgondokság végzi.

Hirdetés

Megújul a belső útszakasz és a házak előtti járda. Tíz nagy lombkoronájú fát telepítenek a parkba és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítanak ki. A Piac tér - Budai út csomópontjában a gyalogos-átkelőhely körüli, jelenleg térköves járdaszigetekből évelő virágoskert lesz. A tér felújítását a héten kezdi a Városgondnokság.

A park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett 10 darab nagyméretű, várostűrő díszfát ültetnek. A Vörösmarty szobor előtt lévő egynyári virágágyás megszűnik, helyette a park négy helyszínén összesen 61 négyzetméteren vegyes virágzású évelő ágyás kerül kialakításra. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény.

A park egész területét a tereprendezést követően újrafüvesítik és automata öntözőrendszert építenek ki.

 

Burkolatokat újítanak fel és sétányt is építenek

A Palotai út - Budai út csomópontjában a gyalogos átkelőhely körüli három, jelenleg térköves járdaszigetbe kavicskertes évelőágyás kerül összesen kétszáz négyezméternyi felületen, így jóval zöldebbé válik majd a kereszteződés is. A park és a bEAT étterem közötti osztósáv közepére pedig egy díszfű sort telepítenek, mely vegetációs időszakban dúsan növekszik és jól bírja az út melletti nyári hőséget is.

A Vörösmarty tér belső oldalán az egyirányú út mindkét oldalán elbontják a kiemelt szegélyt, így sokkal szebben lehet majd kialakítani az egységesen 6,25 méter szélességű utat, melyből 4 méter széles közlekedő sáv lesz, illetve egy 2,25 m széles parkolósáv kerül kijelölésre. A tér épületei előtt a 3 méter széles járda és az útburkolat is a szükséges helyeken elvégzett pályaszerkezeti javítások után egységes aszfalt kopóréteget kap majd. A felújítandó szakaszon a közmű fedlapok szintre emelése és szükség szerinti cseréje is elkészül.

A Vörösmarty téren a középszigetben különböző burkolatú (vörös murva, térkő, aszfalt) gyalogos közlekedő felületek helyett egységes, kettő méter széles, térkő burkolatú sétány lesz padokkal. A szobrok körül pedig kiemelve azokat más színű burkolat lesz. A tér felújítása után a gyalogosok számra mindenhol biztosított lesz az akadálymentes közlekedés.

 

A szobrok körül a felszínbe süllyesztett lámpatestek biztosítják majd a jobb megvilágítást

Helyi hírekSzékesfehérvárVörösmarty térútfelújításSzékesfehérvár Városgondnoksága Kft