2024.03.29, Péntek
Augusztusban már látogatható a felújított bazilika
Fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu

Augusztusban már látogatható a felújított bazilika

szekesfehervar.hu

2022.02.21. 15:48

A tervek szerint halad a székesegyház belső felújítása, így 2022 augusztusában átadják a nagyközönségnek.   

Hirdetés

A Szent István-székesegyház felújításának 2019 és 2022 közötti eredményeiről számoltak be azon a bejáráson, amelynek keretében elhelyezték a belső felújításról szóló dokumentumokat tartalmazó időkapszulát is – olvasható a szekesfehervar.hu oldalon.

Mostanra elkészült 2000 m2 falkép tisztítása és konzerválása, közel 1800 m2 freskó esztétikai helyreállítása, közel 1500 m2 műmárvány és stukkó felület, valamint a főoltárképpel együtt 66 m2 vászonkép restaurálása. Helyreállították a szószéket is, megtörtént az altemplomban 136 sírtábla, valamint az összes fából készült barokk szobor és az oltárképek kereteinek restaurálása.

Az orgonakarzat feletti barokk mennyezetkép a 19. század közepére elpusztult, helyére Szent Cecíliát ábrázoló festmény került, melyet a 20. században többször restauráltak. Ezek a beavatkozások oly mértékben módosították a falképet, hogy az eredeti festményt nem lehetett helyreállítani. Helyére a barokk dekoráció egységéhez illeszkedő új falképet fest a Magyar Képzőművészeti Egyetem emeritus rektora, Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festőművész. A középkor óta álló, mai megjelenésében barokk stílusú székesegyház ezáltal egy kortárs műalkotással gazdagodik.

 

Spányi Antal megyéspüspök, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, külügyi államtitkár és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere pénteken közösen tekintették meg az eddigi eredményeket, majd a felújítási munkálatokról szóló dokumentumot írták alá, melyet a déli oratórium falüregébe helyeztek el egy időkapszulában.

További részletek a szekesfehervar.hu cikkében.

Helyi hírekSzékesfehérvárműemlékfelújítás