2022.01.23, Vasárnap
Újabb Melocco-emlékmű készülhet Székesfehérváron
Fotó: szekesfehervar.hu

Újabb Melocco-emlékmű készülhet Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2022.01.11. 15:47

A Helsinki olimpia tiszteletére alkotott mű az Olimpiai Parkban kaphat helyet.

Hirdetés

Az Aranycsapat Alapítvány kezdeményezésére emlékművet állíthatnak az 1952-es olimpián résztvevő magyar sportolók tiszteletére - írja a szekesfehervar.hu. A tervek szerint Melocco Miklós alkotása a székesfehérvári Olimpiai Parkban kaphat helyet még ebben az esztendőben.

Az 1952-es olimpia a magyar csapat számára minden idők legeredményesebb ötkarikás játéka volt. Összesen tizenhat arany- tíz ezüst- és tizenhat bronzérmet szerzett küldöttségünk, az éremtáblán csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió előzött meg minket. A hetven éves évfordulón emlékművel tisztelegnének az akkori sportolók teljesítménye előtt.

A szobor a belvárosi Mátyás-emlékmű alkotója, Melocco Miklós szobrászművész keze munkája lesz majd. A kőből készült könyvet, a tervek szerint, trapéz alakban négy jegenyefa venné körbe. A bíráló bizottság novemberben tekintette meg a helyszínt és a terveket, itt zöld utat kapott az elképzelés.

Hétfőn délelőtt a Városgondnokság és a Polgármesteri Hivatal munkatársai végeztek előkészítő munkát, a döntés innentől kezdve a város közgyűlésén múlik. Az emlékmű felállítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja. Az emlékmű a Bregyó horgásztó mellett az Olimpiai Parkban kaphat helyet, innen a lelátókat elszállítják és a Székelykapu áthelyezésével, annak helyén állíthatják fel.

Helyi hírekSzékesfehérváremlékműolimpia