2024.03.29, Péntek
A tűzijáték és a petárda veszélyeire figyelmeztetnek a fehérvári állatvédők
Illusztráció/pexels.com

A tűzijáték és a petárda veszélyeire figyelmeztetnek a fehérvári állatvédők

szekesfehervar.hu

2022.01.02. 10:00

Az ijedt kutyák elszökhetnek, ami tovább növeli az állatvédők, befogók munkáját

Hirdetés

A szilveszteri tűzijáték és petárdázás állatokra gyakorolt veszélyes hatásaira figyelmeztetnek a székesfehérvári állatvédők a szekesfehervar.hu cikkében. Fontos, sőt, életmentő lehet a póráz használata a szabadban, és a nyugodt körülmények biztosítása zárt térben. Segíthetnek a kizárólag állatorvos által ajánlott nyugtató tabletták és egy speciális kötési módszer, az úgynevezett a nyugicsomó is.

 

„Nagyon szépen kérjük az ünneplőket, hogy valóban csak a megadott időben, december 31-én este 6 és január 1-je reggel 6 óra között tűzijátékozzanak, mert így a tulajdonosok rá tudnak készülni a zajhatásokra, el tudják zárni és biztonságba tudják helyezni az állataikat!”

– fogalmazott Molnár Tamásné, az ASKA menhely vezetője.

 

Hozzátette, sokan a szilveszter előtti és utáni napokban is durrogtatnak, az ijedt kutyák pedig elszöknek, így az állatvédők, befogók munkája korábban elkezdődik és az újév első napjaiban is kitart. „Tulajdonképpen akár egy hétig is zárva kellene tartani az ijedős kutyákat, ami lehetetlen, ezért kérjük a tulajdonosokat, hogy fokozottan ügyeljenek! Közterületen, a szabadban feltétlenül használják a pórázt, mert nem tudhatják előre, hogy mennyire ijed meg a kutyájuk. Egy riadt állat egészen váratlan, szokatlan dolgokat is csinálhat, olyat, amire soha nem gondolnánk!”

A szakember hozzátette, állatorvostól kérhető nyugtató szer, ami az állat mozgását korlátozza, illetve segíthet az úgynevezett nyugicsomó is. Az egészen egyszerű, a hámhoz hasonló kötést negyed óráig hagyjuk a kutyán, majd oldjuk le, ez nagyjából egyórás nyugalmi állapotot okoz. Ezután ismételjük meg a műveletet.

Helyi hírekSzékesfehérvárszilvesztertűzijátékállatvédelem