2024.04.18, Csütörtök
Újévi koncertre készül az Alba Regia szimfonikus zenekar
szekesfehervar.hu

Újévi koncertre készül az Alba Regia szimfonikus zenekar

szekesfehervar.hu

2021.12.29. 14:12

Az eseményen Johann Strauss elbűvölő dallamai is felcsendülnek és egy fantasztikus vendégművészt is hallhat a közönség.

Hirdetés

2022-ben, egy év kihagyás után folytatódhat az egyik legszebb újévi hagyomány Székesfehérváron: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ismét zenével búcsúztatja az óévet és egyben köszönti majd az újat. A zenészek 2022. január 1-jén 19 órakor a Vörösmarty Színházba várják a közönséget. A koncertre, ahol a koncert első félidejében Bécs nagy muzsikusa, a „Keringőkirály”, ifjabb Johann Strauss elbűvölő dallamai csendülnek, míg a második félidő igazi zenei csemegékkel és egy fantasztikus vendégművésszel is kecsegtet.

 

A koncertről és a próbaidőszakról Dobszay Péter, az ARSO művészeti vezetője, vezető karmester adott interjút a szekesfehervar.hu-nak.

 

„Számomra mindig varázslatos végig kísérni azt a folyamatot, ahogy egy koncert a „semmiből” megszületik: attól a gondolattól, amikor körvonalazódik, a darabok egymás után fűzése, azon a pillanaton át, amikor az első próbán hangolnak a zenészek, egészen addig, amikor a színpadon először beint a karmester. Ez egy hosszú időszak, amelyből a közönség csak a legjavát látja és hallja, magát a felemelő koncertmuzsikát. A fehérvári zenebarátoknak jövőre ismét abban a szerencsében lehet részük, hogy 2022 első napját már klasszikuszenével zárhatják, nem is akárhogy."

 

A karácsony és az újév közötti időszak általában az elcsendesedésről, a pihenésről és a családról szól. Amikor az egész világ lelassul, az ARSO-nál akkor pörögnek csak fel igazán az események! Január 1-jén Újévi koncerttel köszöntitek 2022-t! Hogy áll a próbafolyamat?

 

"Egy előzetes próbát tartottunk jóval karácsony előtt, ezután a Karácsonyi koncert felkészülési időszaka, majd maga a koncert következett. Feszítettnek hangzik a tempó, de az ünnep lehetőséget biztosít arra mindannyiunknak, hogy családi körben töltődjünk és pihenjünk. A próbaterembe csak december 28-án térünk vissza, innentől azonban valóban nincs megállás: intenzív, dupla próbás napjaink lesznek egészen a koncertig."

 

A január elsejei koncert első félidőjének középpontjában egy név áll, ifjabb Johann Straussé. Miért pont Strauss?

 

"Azt hiszem, ez sokunknak reflex: ha újévi koncert, akkor az Bécs és Strauss. A híres dinasztia családfáját tanulmányozva azonban kiderül, hogy Johann Michael Strauss, ifj. Johann Strauss dédapja bizony Budán született. Bár természetesen erős túlzás lenne emiatt hazánk fiának tekinteni a Keringőkirályt, én mégis magyar szemszögből rajzoltam meg az első félidőt. Úgy válogattunk a híres muzsikus életművéből, hogy az ne egy puszta felsorolása legyen a daraboknak, hanem illeszkedjen az alkalom, az újév aktualitásaihoz."

 

A teljes interjú itt olvasható.

Helyi hírekSzékesfehérvárAlba Regia Szimfonikus Zenekarújévi koncert