2024.04.20, Szombat
2022 az Aranybulla Emlékéve lesz Székesfehérváron
szekesfehervar.hu

2022 az Aranybulla Emlékéve lesz Székesfehérváron

MTI

2021.12.15. 17:01

Emlékévet hirdetett Székesfehérvár önkormányzata 2022-re az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére.

Hirdetés

A város közgyűlése még 2018-ban döntött az emlékév meghirdetéséről, hogy így tisztelegjenek a város történelmi és közjogi szerepét elismerő esemény előtt. A rendezvénysorozathoz minden fehérvári intézmény csatlakozik, így

az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a Székesfehérvári Balett Színház, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Székesfehérvári Turisztikai Kft., a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet a Kodolányi János Egyetemmel, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Vörösmarty Színház

– írja az MTI.

Cser-Palkovics András polgármester szerint az Aranybulla 800 évvel ezelőtt egy kifejezetten korszerű gondolatot fogalmazott meg azzal, hogy kötelezettséget rótt az uralkodóra, és ezt a kötelezettséget az uralkodónak - vagy távollétében a nádornak - évről évre Székesfehérváron kellett teljesítenie. Európai és világszinten is felbecsülhetetlen az az érték, melyről a következő évben megemlékeznek - vélekedett.

 

Több intézmény felújítása kezdődik el vagy fejeződik be jövőre 

Az emlékévhez kapcsolódóan, tavasszal befejeződik az Aranybulla Emlékmű és környezetének megújítása, közösségi térré alakítása. Emellett számos intézményrekonstrukciós beruházás fejeződik be vagy kezdődik el 2022-ben: januárban véget ér a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása és bővítése, megkezdődik a városháza külső és belső megújítása, zajlik a Kőtár és Látogatóközpont kialakítása, amivel a volt Köztársaság mozi épületét mentik meg és várhatóan nyáron véget ér a Szent István-székesegyház belső terének több éve tartó rekonstrukciója.

    Az emlékév ünnepélyes megnyitója januárban lesz a városháza dísztermében, tavasszal pedig megnyílik a múzeum felújított épületében a Királyok és szentek - Az Árpádok kora című kiállítás. A tervek szerint áprilisban egy nagyszabású összművészeti produkció valósul meg a Székesfehérvári Balett Színház rendezésében, de augusztusban a Székesfehérvári Királyi Napok, a Koronázási Szertartásjáték és az Aranybulla Művészeti Napok is az emlékév jegyében zajlik majd.

Helyi hírekSzékesfehérvárAranybulla Emlékév 2022