2024.03.19, Kedd
Legendás vezető nevét őrzi az ikonikus helyszín
dunaujvaros.hu

Legendás vezető nevét őrzi az ikonikus helyszín

dunaujvaros.hu

2021.10.19. 16:50

Hivatalosan is közterület őrzi a Vasmű legendás vezérigazgatójának Borovszky Ambrusnak a nevét. A parkavató ünnepségen a város vezetése mellett a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége, rokonok, barátok, ismerősök emlékeztek a Dunai Vasmű nagyhírű vezérigazgatójára.

Hirdetés

- 70 éves városunk nagyon fiatal, mégis elég idős ahhoz, hogy legyenek legendái és legendás vezetői. Nekünk, akik büszkék vagyunk városunkra, kötelességünk, hogy ápoljuk az emléküket – kezdte ünnepi beszédét Pintér Tamás polgármester a Martinász szobornál található park avatóünnepségén, amely Borovszky Ambrus a Vasmű első, legendás vezérigazgatójának emléke előtt tiszteleg. Mint mondta: „Boró” a Vasmű vezetőjeként vitathatatlan érdemeket szerzett Dunaújvárosnak.

- Borovszky Ambrus elvégezte a dolgát: olyan szakembergárda alapjait teremtette meg, akiknek gyermekei, unokái működtetik ma is a Dunai Vasműt. Olyan szakemberek ők, akik nem papírokból olvassák, hogy milyen minőségűnek, milyen összetételűnek kell lennie az acélnak, mert ez a kisujjukban van. Hiszem, hogy amíg ez így van, addig a Vasműnek van jövője.

A park elnevezését Szántó Péter, a körzet képviselője kezdeményezte még június közepén. Mint mondta: a Martinász szobor környéke egy ikonikus helyszín, hiszen egyrészt ez a város főutcája, ahol maga, Boró is lakott, másrészt minden nap ezen az útvonalon igyekezett munkába, a Vasműbe. Mindemellett a névadás mellet szól még, hogy az érintett területen nincsenek lakóházak, így senkinek nem okoz plusz kellemetlenséget az elnevezés, hiszen nincs szükség az okmányok cseréjére.

Az ünnepi eseményen emlékező beszédet mondott Miskolczi Miklós, Dunaújváros díszpolgára. Mint mondta Borovszky Ambrus emblematikus alakja Dunaújvárosnak.

 - Borovszky Ambrus nem volt művelt a szó humánus értelmében, sőt műveletlen volt. Nem olvasott könyveket, még moziba se járt, színházba meg pláne nem. De mindig volt benn valami természetes, valami őseredeti intelligencia. Egy szintetizáló képesség. Egy proletár emberismerés. Barátságos ember volt, de nem volt barátkozós; segítőkész volt, de mindig megnézte, kin segít. Úgy hiszem, bármelyik korban, bármelyik politikai korszakban egyenes derékkal végig menne itt, a Vasmű úton – fogalmazott Miskolczi Miklós.

Helyi hírekDunaújvárosvasművasipar