2024.04.20, Szombat
A Jajvér borok finom mélysége, csúcsai hódítottak Székesfehérváron
Kép: Illusztráció, pixabay.com

A Jajvér borok finom mélysége, csúcsai hódítottak Székesfehérváron

szekesfehervar.hu/Silye Sándor

2021.10.17. 09:00

Bemutatták a borászat legjobb borait.

Hirdetés

Székesfehérvár vendége volt a szekszárdi Lajvér Borház. Nagy Attila szőlész, borász vezette a néhány perc híján háromórás programot. Összesen 10 bor került terítékre, 1 rozé, három fehér és hat vörös - számolt be róla a székesfehérvár.hu újságírója, Silye Sándor, aki interjút készített a borásszal.

Megtelt a Kossuth utcai Borbár, kíváncsi várakozás előzte meg az estét. A 10 bor felsorakozott a pulton, jó néztek ki. Attila elmondta, az új címkéik bejöttek, hiába, azok jelentik a fogyasztók első „találkozását” a termékkel, illetve Szekszárd sajátja, a szekszárdi palack is segíti az értékesítést. A szőlész borászt beszélgetésük elején a Lajvér borfilozófiájáról faggatta az újságíró.

"A borvidék legmodernebb pincészetét megépítve folyamatosan arra törekszünk, hogy valami újat hozzunk a piacra, ami eddig még nem volt. Így található meg a kínálatunkban több olyan bor, ami máshol nincs ilyen összetételben, ilyen technológiával. Ebben a folyamatban a gyümölcs minősége a legfontosabb."

Hozzátette:

"Bár foglalkozom a bor készítésével is, de az elsődleges feladatom a szőlő művelése. A gyümölcsöt, amit megtermelünk, a legjobb technológiával olyan borrá kell alakítani a legjobb tudással, ami a palackban megmutatja mennyi munka van benne, a telepítéstől kezdve a klónok megválasztásáig, a betakarításig, szóval az egész munkafolyamatban. Ehhez folyamatosan képezzük magunkat.

A nyitótétel a rozé volt, ami már 2021 „gyermeke”, ám jó ígérettel mutatta már most is azt a bizonyos folyamatot.  A Cuvée Blanc nagyobb részt Sauvignon Blanc-t, kisebb részt Cserszegi Fűszerest tartalmazott, a negyedik tétel, az Incognitó jelentette az első négy tétel ívének a csúcsát. Kuriózum bor volt ez mert fehér Kékfrankos volt, ritkaság, bár nem egyedi a kékszőlőből készült fehér bor.

A vörösek sorát a könnyed, elegáns Syrah nyitotta, a Cabernet Franc finom zamatosságával, tanninjaival hódított. A 2015-ös Merlot Selection már közelített a Lajvér borok nagyágyúi irányába, kiváló tétel volt! A Signum küvé következett a sorban, majd a Pinot Noir Limited gyümölcsbomba volt a javából, könnyedségében is telt volt. Az est zárását a szintén 2015-ös Infinity Cuvée jelentette, a Merlot, a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon házasítást ízlelgetve a csúcson érezhettük magunkat.

"Jóestét köszöntünk egymásnak a találkozáskor, jó estét kaptunk, a viszontlátásra hát!"

Helyi hírekborászatSzékesfehérvár