2021.10.15, Péntek
A fehérvári Mits Jazz Band nyitotta a Bukaresti Magyar Jazznapokat
szekesfehervar.hu

A fehérvári Mits Jazz Band nyitotta a Bukaresti Magyar Jazznapokat

szekesfehervar.hu/mti

2021.10.10. 10:14

A magyar dzsesszzene népszerűsítése a fő célja a 3. Bukaresti Magyar Jazznapoknak, amely a feltörekvő fiatal együttesek mellett magyar dzsesszoktatókat és erdélyi zenészeket is megismertet a román közönséggel - közölte csütörtökön a Liszt Intézet bukaresti központja.

Hirdetés

Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a csütörtöktől szombatig tartó dzsessznapok az intézetnek a harmadik legrangosabb programja a legrégibbnek számító Magyar Zene Fesztivál és a nagy népszerűségnek örvendő Magyar Filmhét után.

Az intézet 2019-ben indította el ezt a programot, amelyet az idén egyebek mellett a székesfehérvári Kodolányi János Egyetemmel partnerségben szerveznek.

A dzsessznapok fő célja, hogy népszerűsítse a magyar együtteseket, emellett erdélyi zenészeket is reflektorfénybe állítson, de fontos az is, hogy a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének diákjai megismerjék egy-egy magyar oktató munkásságát. 

A székesfehérvári Kodolányi János Egyetem dzsessz tanszékének tanáraiból és egykori diákjaiból alakult Mits Jazz Band együttes nyitja a koncertek sorát.

Mits Márton, az együttes vezetője mesterkurzust is tart a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen. A dzsessznapok meghívottai között szerepel a Tálas Áron Trió, a fiatal generáció egyik legsikeresebb, legrangosabb képviselője. Az együttest Tálas Áron zongorista, ifj. Tóth István gitáros és nagybőgős, valamint Csízi László dobos alkotja. A dzsessznapokat az erdélyi Rubié Trió zárja, amelynek Pascu Rebeca zongorista és énekes, Sándor László basszusgitáros, valamint Ferencz Áron dobos a tagja.

Helyi hírekBukarestkultúra