2021.06.16, Szerda
Az elmúlt egy hétben három dunaújvárosi polgár ünnepelte jubileumi születésnapját
dunaujvaros.hu

Az elmúlt egy hétben három dunaújvárosi polgár ünnepelte jubileumi születésnapját

dunaujvaros.hu

2021.06.03. 10:43

Rajnai Istvánné, Pásztor Bertalan és Gémes Antal is az elmúlt egy hétben ünnepelte 90. születésnapját. A város vezetése mindhárom szépkorút otthonában kereste fel, és köszöntötte a jubileumi esemény alkalmából.

Hirdetés

A 90 évesek táborát erősíti Rajnai Istvánné, Ilona néni, aki 1931-ben született Pakson négy testvérével együtt. Városunkba a ’60-as években költözött, ahol a Papírgyárban dolgozott minőségi anyagátvevőként, és innen is ment nyugdíjba. A munka mellett is igencsak aktívan töltötte szabadidejét: gimnáziumba járt, ahová 40 évesen iratkozott be. Két fia született. Öt unokája és öt dédunokája van.

Ilona néni mint mondta, legfőbb támasza egyik fia, István (a másik fia külföldön él – a szerk.), aki mindennap látogatja és segíti a hétköznapokban. Úgy véli, hogy azok, akik 1931-ben születtek, nem véletlenül élik meg ezt a szép időt:

– Mi, „harmincegyesek” megértük az I. világháborút, a II. világháborút és az ’56-os forradalmat is. Azt gondolom, hogy ez a korosztály megedződött – fogalmazott a 90 éves szépkorú.

A születésnaposok között volt még Gémes Antal, „Anti bácsi” is, aki Ilona nénihez hasonlóan, kiváló szellemi frissességnek örvend. Barta Endre alpolgármesternek igencsak gazdag életútjáról mesélt. Balástyán született 1931. május 28-án. Patkoló - és kocsikovács, majd szerszámkészítő szakmát tanult, később a szegedi kéziszerszámgyárban helyezkedett el, majd 1951-ben katonának vonult: a lovasság kiképzőegységénél dolgozott, ahol hamar a műhely vezetőjének nevezték ki.

Leszerelése után, 1953-ban költözött Dunaújvárosba. A Dunai Vasműben dolgozott, ahol karbantartással foglalkozott 38 éven át, és innen is ment nyugdíjba 1990. január 1-jén. Egy lánya és egy fia, valamint négy unokája van. Feleségével 65 éve házasok. Mint mondta minden nap kimegy a piacra, bevásárol és szívesen tájékozódik a világ híreit illetően. 

A Szépkorúak között volt a Dunaújvárosért díjas Pásztort Bertalan „Berci bácsi” is, akihez Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester közösen látogattak el. Neve talán mindenki számára  ismerősen cseng írói vagy tanítói munkája révén. Berci bácsi 1931. június 1-jén született. 1955-ben szerzett tanári diplomát az ELTE-n, majd a következő évben költözött Dunaújvárosba. Tanári pályafutását az akkori Münnich Ferenc Gimnáziumban kezdte, több évtizeddel később innen is ment nyugdíjba az akkor már Széchenyi István Gimnáziumra keresztelt intézményből.

Generációkat tanított a magyar nyelv szépségeire. A Dunaújvárosért díj mellett számos kitüntetés büszke tulajdonosa, egyebek mellett 2020-ban 65 éves pedagógus pályafutása elismeréseként megkapta az ELTE Vasdiplomáját. Mint mondta: mindennapjait legszívesebben a könyvtárban tölti, mai napig rendszeresen publikál, nemrég jelent meg Az igazság ereje című dráma kötete, jelenleg pedig novellás kötetén dolgozik.

Pintér Tamás az egész város nevében boldog születésnapot, jó egészséget és további aktív, alkotással töltött éveket kívánt Berci bácsinak, aki útravalóként József Attilától idézett: „(…) Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad! (…)”

Helyi hírekDunaújvárosszépkorúak