2024.03.29, Péntek
Székesfehérváron indul márciusban az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021
Illusztráció: Pixabay

Székesfehérváron indul márciusban az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021

szekesfehervar.hu

2021.02.03. 16:05

Tizenegy elkötelezett szervezet összefogása eredményeként jött létre az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021. A szervezők célja, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, amelyet civil – kormányzati – üzleti szereplők szakmai összefogása mentén szerveznek meg. Az országos program megnyitója március 4-én lesz Székesfehérváron, hangzott el a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Hirdetés

2001 az Önkéntesek Nemzetközi Éve és 2011 az Önkéntesség Európai éve után, tizenegy civil szervezet kezdeményezésére Magyarország Kormánya az idei évet az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánította.

A „Vedd ki a részed!” kezdeményezéshez csatlakoztak további civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások is. Ennek az évnek bárki alkotója lehet, aki akár csak egy órát szeretne önkéntes tevékenységet végezni, és az is, aki szervezetével nagy akciókba hív önkénteskedni sokakat, akár az egész települését vagy az országot. A lehetőségek nyitva állnak mindenki számára egész évben, hangzott el a szerdai online sajtótájékoztatón.

Bátran állítom, önkéntesnek lenni ma menő, kezdte tájékoztatóját F. Tóth András. A legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon a lakosság mintegy 30 százaléka bekapcsolódik valamiféle önkéntes tevékenységbe, amivel Európában a középmezőnyben foglalunk helyet. Mivel a jóból sosem elég, így az idei év célja is az, hogy minél többen megtapasztalják az önkéntes tevékenység áldásos hatását, tette hozzá az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. Ez az év arra is lehetőséget ad, hogy összegezzük és büszkék legyünk arra, amit az elmúlt húsz évben ezen a területen elértünk, hiszen egy jól működő társadalomban fontos szerep jut az önkéntes programoknak, a közösségi összekapcsolódásnak, amelyet a jelenlegi járványhelyzet is alátámaszt. Az igazgató hozzátette, a szakmai programok minősége is kiemelt hangsúlyt kap idén.

Dr. habil. Juhász Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánja köszöntőjében kiemelte, azért is érezték fontosnak, hogy helyszínt adjanak a mai eseménynek, hiszen a karon folyó képzésekkel célul tűzték ki, hogy a diákokat nemcsak a szakmai munkára készítik fel, hanem elültetik bennük a közösségért, a környezetért való tenni vágyást. Közösségi felelősségérzetet alakítanak ki a képzések folyamán.  „Amikor önkéntességről beszélünk, akkor ki kell mondani, hogy ez nem egy személyes hóbort, hanem a közösségért való cselekvés.”

Az önkénteskedést nem lehet elég korán elkezdeni, hangsúlyozta a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. Rácz Zsófia példaként az elmúlt évet hozta fel: „A 2020-as esztendő után az önkéntesség már nem csak egy opció, hanem sokszor az egyetlen opció, amit választhatunk, hogy önzetlenül segítünk egymásnak.” A kormányzati oldalról a szakmai év legfontosabb célja, hogy önkéntes fogadószervezetek bevonásával kidolgozza az új nemzeti önkéntes stratégiát, amely a 2021-2030 közötti időszakra szól. Ennek legfőbb céljai között szerepel az önkéntesség kultúrájának népszerűsítése, az önkéntesek arányának növelése, a vállalati önkéntesség ösztönzése.

Önkéntesnek lenni életforma és elhatározás, hangsúlyozta az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 két nagykövete, Gundel-Takács Gábor és Miklósa Erika. A sajtótájékoztatón mindketten személyes hitvallásukról beszéltek. Kiemelték, annak, akinek van lehetősége adni időt, szeretetet, anyagi támogatást, hitet, figyelmet azoknak, akiknek szükségük van rá, tegye meg. Nemcsak az jár jól, aki kap, hanem aki adott az is több lesz ezáltal.

Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője a helyi programok, regionális koordinációról szólt, míg Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az önkéntes jógyakorlatot mutatta be szervezetük életéből. Dr. habil. Arapovics Mária, az ELTE Társadalomtudományi Kar egyetemi docense az intézményi szféra, Liptay Gabriella, a KPMG Hungária Kft. marketing és kommunikációs igazgatója a vállalati szféra csatlakozási lehetőségeiről tájékoztatott.    

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány önkéntes programjainak vezetője, Vad Lilla ismertette az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 kiemelt programjait, amelyben első helyen szerepel az országos megnyitó, amelynek március 4-én Székesfehérvár ad otthont. Az országos program online eseménye szakmai rendezvényekkel indul. Az évben négy tematikus hetet rendeznek: áprilisban a környezetvédelemre, júniusban a szociális területre, augusztusban a gyermekekre és a családra, októberben pedig az idősekre fókuszálva. Egész évben várják a jelöléseket a „Hét önkéntese” címre, hogy egy bemutatkozónak köszönhetően minél többen megismerjék őket, és az általuk végzett, példa értékű önkéntes tevékenységet.

Az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 részletes programját a csatlakozni kívánók megtalálhatják a www.onkentes.hu oldalon. A programok dunántúli koordinátora a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft.

Helyi hírekönkéntességSzékesfehérvár