2024.03.29, Péntek
Dunaújváros új feladatot kap: a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik
Illusztráció: pexels

Dunaújváros új feladatot kap: a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik

ITM

2021.02.12. 12:12

A nukleáris ipar gazdasági és technológiai kitörési pontot jelent Magyarország számára. Az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához a szakemberképzési és kutatás-fejlesztési kapacitások megerősítésére, rendszerbe foglalására van szükség. E folyamat kulcsszereplője lehet a Dunaújvárosi Egyetem, amelynek jövőképéről, fejlesztéséről egyeztettek a kormány képviselői az intézmény vezetőivel 2021. február 12-én, Dunaújvárosban.

Hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Pacsay-Tomassich Orsolya,  a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt követően kereste fel az intézményt, hogy az egyetem szenátusa januárban úgy döntött, a modellváltás lehetőségével élve a szükséges intézkedések elindítását kezdeményezik.

A Dunaújvárosi Egyetem fenntartható működését hosszú távon is biztosíthatja, ha Magyarország nukleáris iparához kapcsolódó képzések és kutatások koordinátoraként új feladatokat vállal, korszerűsíti, szélesíti a saját képzési kínálatát és szervezi a többi érintett hazai egyetem és kutatóhely tevékenységeit. A hazai iparfejlesztés csúcsaként zajló paksi bővítés mellett az áramellátás meghatározó részét tiszta energiaforrásból fedező, Magyarország energiafüggőségét csökkentő atomerőmű meglévő blokkjainak működtetése is nemzetstratégiai jelentőségű feladat. A folyamatos és színvonalas szakmai utánpótlást garantáló képzések, a kiépítendő kutatási kapacitások az egyetem bázisára és a vele együttműködő további intézményekre építve a legmagasabb szinten valósulhatnak meg a térségben, és fejleszthetik annak gazdaságát.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: „A kormány a 2026-ig tartó időszakban több mint 1500 milliárd forintot fordít a hazai egyetemek és szakképzés fejlesztésére. A modellváltó felsőoktatási intézmények a helyi adottságokra alapozva gyorsabban reagálhatnak térségük gazdasági igényeire. A szakirányú egyetemi képzés korszerűsítésével minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarországon a nukleáris iparban is regionális tudásközponttá válhat.”

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: „A Paks II. beruházás dinamizálja a régió gazdaságát. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az eddigi funkcióit megtartva a nukleáris ipar hazai fejlesztésében a jövőben kulcsszerepet kaphat a Dunaújvárosi Egyetem. A műszaki szakemberképzésnek és kutatás-fejlesztésnek olyan erőforrásközpontja jöhet létre Dunaújvárosban, amelyre a több évtizede felhalmozódott, nemzetközi szinten is kiemelkedő atomenergiával kapcsolatos tudásnak köszönhetően a térség vállalatai, és a magyar nemzetgazdaság tartósan építkezhetnek majd.”

Pacsay-Tomassich Orsolya,  a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kiemelte:

„Az energiadiplomáciáért és oktatásdiplomáciáért felelős minisztériumként világszerte komoly igényt tapasztalunk jól képzett atomenergetikai szakemberek és modern technológiák iránt. A Dunaújvárosi Egyetemen létrejövő nukleáris tudásközpont egyedülálló módon ötvözi az elméleti és gyakorlati képzést, biztosítja az iparág ellátásbiztonságát és versenyképességét. Ezáltal a nukleáris iparhoz kapcsolódó szakemberképzés, kutatás és szakmai szolgáltatás Magyarország nemzetközileg elismert és keresett exporttermékévé válik.”

Helyi hírekDunaújvárosi EgyetemPaksi bővítés