2024.03.29, Péntek
Január végén kezdődik Fehérváron a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása
szekesfehervar.hu

Január végén kezdődik Fehérváron a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

szekesfehervar.hu

2021.01.16. 07:05

Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át.

Hirdetés

Az elmúlt években megannyi orvosi rendelő újult meg kívül-belül Székesfehérváron. 2012 augusztusára a Fiskális úti orvosi rendelő, majd 2015-ben a Mészöly Géza utcai orvosi rendelő felújításának első része készült el (azóta elkészült a lift és a külső felújítás is). 2018 januárjában lett készen a Berényi úti gyermekorvosi rendelő teljes felújítása, majd ugyanezen év augusztusában a Köfém orvosi rendelő felújítása is elkészült. 2019 szeptemberében a Maroshegyen a Batthyány utcai orvosi rendelő újult meg kívül-belül, most pedig kezdődik a Szekfű Gyula utcai rendelő teljes felújítása. 

Az orvosi rendelő felújításának idejére a betegeket a Mészöly Géza utcai rendelőben látják el az orvosok, illetve a költöztetés miatt január utolsó hetében is módosul a rendelés.

A Szekfű Gyula utca 9. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épület 1975 óta működik orvosi rendelőként. Jelenleg az alapellátáshoz tartozó háziorvosi és fogorvosi rendelések vannak itt, a fogszabályozási szakellátást tavaly novemberben költöztették át innen a Verseci utcába, a felújított Köfém rendelőbe. Az épület működése kapcsán felmerült problémákat eddig csak részleges javítással tudták megoldani, a fűtés- és villamoshálózat, a nyílászárók elavultak, akadálymentes lift és vizesblokk pedig nincs az épületben. Mindez szükségessé tette a teljes körű felújítást, az energetikai korszerűsítést és az átalakítást a minél optimálisabb helykihasználás érdekében.

"Nem csak a forrás áll rendelkezésre, de a közbeszerzési eljárás lebonyolítása is megtörtént, és napokon belül elkezdődik a költözés, a kivitelezés. 2022 tavaszára teljes egészében megújul a Szekfű rendelőintézet. A következő egy évben kényelmetlenséget okozhat, hogy a betegek nem oda mennek orvoshoz, ahol megszokták, de a végeredmény mindenkit kárpótolni fog.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Fehérvár polgármestere megköszönte az épületben dolgozó orvosok és az ellátottak türelmét, továbbá a Polgármesteri Hivatal azon kollégáinak a munkáját, akik részt vettek a projekt előkészítésében.

A város polgármestere hangsúlyozottan köszönetét fejezte ki a Verseci utcai rendelőbe átköltöztetett fogszabályozási szakrendelés dolgozóinak, akiknek együttműködése nélkül a Szekfű rendelő felújítása nem valósulhatott volna meg.

A rendelő felújításáról szóló tájékoztatón Fehérvár polgármestere és alpolgármestere mellett Östör Annamária egészségügyi tanácsnok és Varga Márta a Humán Szolgáltató Intézet vezetője, illetve Dr. Szabó Marián háziorvos is ott volt.

A Szekfű Gyula utcai rendelő háziorvosai január 29-én, pénteken már nem rendelnek a jelenlegi helyen, helyettesítik őket, február 1-jétől pedig már a Mészöly utcai rendelőben kezdik meg átmenetileg a gyógyítást. A fogorvosok január utolsó hetében már nem fogadnak betegeket a Szekfű rendelőben, az ő helyettesítésükről is gondoskodtak. Az építkezés február közepén fog elkezdődni – emelte ki Mészáros Attila alpolgármester.

A felújítás után 7 felnőtt háziorvosi és 8 fogorvosi alapellátást helyeznek el a Szekfű Gyulai utcai rendelőben, a Kégl György utca 3. szám alatti épületből is ide költöznek át a fogorvosok. (A kiváltott, önkormányzati tulajdonú ingatlant nem adják el, hanem egyéb önkormányzati célra hasznosítják majd.) A Szekfű Gyula utcai rendelő tervezése megtörtént, így a kiviteli és engedélyezési tervdokumentáció, valamint jogerős építési engedély rendelkezésre áll.

A korszerűsítésre és az akadálymentesítésre az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című, TOP-6.6.1-16 kódszámú nyertes pályázat adta meg a lehetőséget Székesfehérvár Önkormányzata számára. A csaknem 538 millió forint értékű, száz százalékban európai uniós forrásból finanszírozott beruházás keretében kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelés kerül a homlokzatra, felújítják az elektromos hálózatot, a fűtésrendszert és a tetőt is szükség szerint. Kialakítanak egy akadálymentes vizesblokkot, és egy liftet is terveznek az épületbe. Emellett sor kerül új orvosi eszközök, bútorok, valamint informatikai eszközök beszerzésére is. A projekt befejezésének céldátuma 2022. április 30.

A Szekfű Gyula utcában rendelő Dr. Szabó Marián Gábor háziorvos kollégái nevében fejezte ki köszönetét azért, hogy most ennek a fehérvári a rendelőnek a felújítása került sorra. Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója arról beszélt, hogy az orvosokat is bevonták a tervezési munkába, melynek eredményeként elindulhat a beruházás. Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka pedig kiemelte, hogy az alapellátó rendelőintézetek korszerűsítési folyamatának a végéhez közelítenek a Szekfű Gyula utcai rendelő felújításával.

Helyi hírekorvosi rendelőSzékesfehérvár