2021.01.21, Csütörtök

Hirdetés

Három új mobilkonténer segíti a Kríziskezelő Központ munkáját
szekesfehervar.hu

Három új mobilkonténer segíti a Kríziskezelő Központ munkáját

szekesfehervar.hu

2020.12.09. 17:36

Kettő, összesen 12 ággyal és egy fürdőszobával, toalettel felszerelt konténer segíti a Kríziskezelő Központ munkáját a járványhelyzetben. A lehetőség biztosítja az izolációt többek között a késő éjszakai, hajnali órákban érkező hajléktalanok, vagy a kórházból, illetve a menhelyet egy rövid időszakra elhagyók, majd visszatérők számára.

Hirdetés

Ha bajban lét valakit vagy úgy gondolja, hogy segítségre van szüksége hívja a téli krízisügyeletet a 06-20-957-9410-es telefonszámon!

Székesfehérváron és környékén jelenleg körülbelül 140 olyan hajléktalan ember él, akik nem veszik igénybe a Kríziskezelő Központ adta lehetőségeket, közülük 15-20-an közterületen. Az ő segítésükre működik idén is a teajárat, mely élelmiszert, takarót, védekezési eszközöket visz a rászorulóknak, két napon pedig meleg ételt is szállítanak. Hétfőnként folyamatosan tesztelik az embereket a hajléktalanszállón 8 és 12 óra között.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a veszélyforrás minimálisra csökkentésével kell megoldania az intézménynek az izolációt – a többi ellátott és a dolgozók védelmében. Innen jött a konténer ötlete: „hogy adjunk is lehetőséget a bejövetelre a téli hidegben, másrészt pedig védjük az intézményt a járványhelyzetben. (…) Férőhely van, tesztelési lehetőség van, a védekezés biztosított!” – hívta fel a figyelmet a polgármester, és azt mondta, hogy aki segítségre szoruló hajléktalant lát, értesítse a központot vagy a rendőrséget. Az intézményben mind szakmai, mind emberi tekintetben kiemelkedő munka zajlik, fejezte ki a polgármester, és gratulált Zsabka Attilának a kinevezésért, és köszönetet mondott Mészáros Attila alpolgármesternek a szociális intézményekkel megvalósuló egyeztetetések, koordinációs munka elvégzéséért. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: a konténerek elhelyezése próbaüzemként is szolgál, hiszen a Depónia kiköltözésével a telephely felé lehetne bővíteni a szolgáltatást – az elkülönített elhelyezést biztosítva.

Az lenne az ideális, hogy az újonnan beérkezők már letesztelve léphessenek az intézménybe, mondta el Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője. Az éjszaka közepén vagy a kora hajnali órákban ezt nehezen lehet megoldani, a konténerek segítenek a közösségtől való elkülönítésben; illetve a kórházból érkezők, a menhelyet elhagyók, majd visszatérők esetében. Hat napig különítik el az oda érkezőket, majd tesztelik őket. Több mint 30 férőhely van még a menhelyen, illetve az időszakos férőhelyen is; hangsúlyozta az igazgató. A vírushelyzetben megnyugtató, hogy védekező eszközökkel jól ellátott az intézmény, mondta Zsabka Attila, köztük védőruhákkal és ózongenerátorral. Az igazgató köszönetet mondott a háziorvosnak és asszisztensnek, akik a kollégák és a hajléktalanok tesztelését végzik.

Mészáros Attila alpolgármester hozzátette, hogy az Önkormányzat komoly védekezési keretet biztosított az intézményeknek, valamint az állami keret is jelentős segítséget jelent. A Kríziskezelő aktív a védekezésben: több mint 600 tesztet végeztek el az elmúlt időszakban.

Helyi hírekkríziskezelő központSzékesfehérvár