2024.04.25, Csütörtök
On-line rendezik meg a Szkeptikusok Országos Konferenciáját november 14-én
Illusztráció: Pixabay

On-line rendezik meg a Szkeptikusok Országos Konferenciáját november 14-én

szekesfehervar.hu

2020.11.09. 15:30

Huszonhatodik alkalommal szervezik meg a Szkeptikusok Országos Konferenciáját. Az idei járványügyi helyzetre való tekintettel az on-line térben, a korábbiakhoz képest rövidebb időtartamban zajlik majd az esemény november 14-én, szombaton, amelyet két előadás előz meg csütörtökön és pénteken.

Hirdetés

Az eseményt a Galileo Webcast közvetíti.

Vajon hol van a tudomány helye az áltudományok táguló univerzumában? Erre keresi a választ a Szkeptikusok Országos Konferenciája, amelyet 1995 óta minden évben megtartottak Székesfehérváron.

A szervezők nem szeretnék, ha ez a hagyomány éppen a 25 éves évfordulón szakadna meg, de a járványhelyzetre való tekintettel az on-line térben, és a korábbiakhoz képest rövidebb időtartamban rendezik meg az idei eseményt. Cserébe viszont a konferencia előtti két este egy-egy korábbi előadás videófelvételét mutatja be a Galileo Webcast.

November 12-én, csütörtökön 20 órától Világvégéim története - avagy gyakorlat teszi a mestert? Ponori Thewrewk Aurél csillagászattörténész hallható. November 13-án, pénteken 20 órától Dr. Lakos András, orvos infektológus Beoltsam vagy ne oltsam? - Vakcinációról és antivaxról a szakember szemével címmel tart előadást.

A Szkeptikusok 26. Országos Konferenciájának résztvevőit november 14-én, szombaton 10 órakor köszönti Trupka Zoltán főszervező. A nap levezető elnöke dr. Nagy Rezső főiskolai docens, a TIT Fejér Megyei Egyesületének elnöke lesz. A tervezett program szerint Az on-line tér lehetőségei és korlátai az oktatásban témakörben Molnár Jankával, az OKTONDI elnökével Kocsis-M. Brigitta műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának szóvivője beszélget. A webkonferencia résztvevői közösen emlékeznek James Randire. Az október 20-án elhunyt kanadai-amerikai bűvész, illuzionista, a nemzetközi tudományos szkeptikus mozgalom aktivistája volt, aki főként paranormális jelenségek és áltudományos állítások megkérdőjelezéséről és leleplezéséről volt ismert.

Kiberhírszerzés, embereszköz, álhírképző – egy új kor fogalmai címmel 11.30 órától Keleti Arthur kibertitok jövőkutató, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke értekezik, majd a Vírusszkepticizmus szkeptikus szemmel témát járja körül dr. Boldogkői Zsolttal, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatójával és Falyuna Nóra tudománykommunikációs szakértővel Pintér András, a Szkeptikus Társaság alelnöke.

Helyi hírekSzékesfehérvárkonferencia