2024.04.20, Szombat
Újabb árvízvédelmi beruházás rajtol el Bicskén és térségében
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Újabb árvízvédelmi beruházás rajtol el Bicskén és térségében

MTI

2020.10.09. 10:09

Tovább folytatódik a Szent László-patak rehabilitációja a Szabadics kivitelezésében a Fejér megyei városban.

Hirdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában a korábban elkezdett, 1,5 milliárd forint értékű árvízvédelmi projekthez kapcsolódóan újabb 1,4 milliárdos fejlesztés valósul meg Bicskén a Szabadics Zrt. munkájával - jelentette be Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében.

Az újabb támogatás főként a vízgazdálkodási helyzet további javítását, az aszályos időszakokban jelentkező vízigények kielégítését, valamint a természetes vízkészletek hasznosíthatóságát segíti elő.

A beruházás keretében:

  • mederrendezést végeznek a vízfolyás Ercsi és Martonvásár közötti szakaszán,
  • műtárgyakat építenek és újítanak fel,
  • illetve növénytelepítés is megvalósul.

Ezen felül Martonvásárnál felújítják az osztóművet, Gyúrónál kisvízi mederduzzasztó épül, továbbá vízhiány-monitoring állomást létesítenek.

 

Árvédelmi támfalat is építenek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a 1,5 milliárd forintos projektet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködésében valósítja meg. A kivitelezés jelenleg is több helyszínen, párhuzamosan zajlik.

Bicske belterületén a nyáron töltés, valamint árvédelmi vasbeton támfal építése kezdődött meg, illetve mederrendezés és fenntartósáv-építés is zajlik.

A projekthez kapcsolódóan a hidak alatti burkolatok és oldalműtárgyak kialakítása vagy rekonstrukciója zajlik Martonvásáron, Csabdin és Gyúrón.

A beruházás keretében elkészült a 1104. jelű összekötő úton lévő közúti híd átépítése is. Itt a híd alatti burkolatok, illetve a csatlakozó árkok mederburkolása kezdődött meg.

 

További településeket érint a beruházás

Korábban az áradások és a villámárvizek is nagy gondokat okoztak a település alacsonyabban fekvő részein, ahová a patak rendszerint kiöntött. A 2018-ban elkezdett vízügyi fejlesztés első üteme a várt eredményt hozta: a júniusi nagy esőzések után nem öntötte el a Szent László-patak a várost.

Bicske mellett Csabdit, Gyúrót és Martonvásárt érintik a beruházások, melyek várhatóan 2021 őszére készülnek el.

Helyi hírekbicskemartonvásárvízgazdálkodásCsabdiSzabadics Zrt.GyúróárvízvédelemOrszágos Vízügyi Főigazgatóság