2024.03.19, Kedd
A Fehérvár 11-esekkel győzte le a Reims csapatát 
MTI/Koszticsák Szilárd

A Fehérvár 11-esekkel győzte le a Reims csapatát 

MTI

2020.09.25. 10:42

A fehérvári csapat egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy harmadszor is csoportkörbe jusson a második számú európai kupasorozatban.

Hirdetés

A Fehérvár FC hazai pályán gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel 4-1-re legyőzte a francia Reims csapatát, így továbbjutott a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójából.

Márton Gábor vezetőedző együttese mostani sikerével egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy 2012 és 2018 után története során harmadszor is csoportkörbe jusson a második számú európai kupasorozatban.
A selejtező utolsó körében a belga Standard Liege vagy a szerb Vojvodina vendége lesz jövő csütörtökön a Fehérvár, újabb továbbjutás esetén pedig először fordulna elő, hogy két magyar együttes is főtáblán szerepelne valamelyik nemzetközi klubsorozatban, mivel a Ferencváros a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában már mindenképpen csoportkörös lesz.

    Európa-liga, selejtező, 3. forduló: MOL Fehérvár FC-Stade de Reims (francia) 0-0 - 11-esekkel: 4-1 -------------------------------------------------------------- MOL Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött, v.: Jug (szlovén)
    sárga lap: Berisha (8.), Chavalerin (45+1.), Foket (56., 115.)
    piros lap: Foket (115.)

    MOL Fehérvár FC:
    ----------------
Kovácsik - Musliu, Stopira, Fiola - Bolla, Nego, Houri, Nikolov, Hangya - Petrjak (Hodzic, 76.), Zivzivadze (Evandro, 68.)

    Stade de Reims:
    ---------------
Rajkovic - Foket, Faes, Abdelhamid, Konan - Berisha (Toure, 79.), Munetsi, Chavalerin - Zeneli (Sierhuis, 63.), Dia, Kutesa (Donisz, 69.)
 

A kétszer 15 perces hosszabbítás sem volt elég

Szokatlan felállásban, három belső védővel kezdte a mérkőzést a Fehérvár, amely szurkolócsoportjai támogatását is élvezhette, a drukkerek a stadionon kívülről belül is jól hallhatóan buzdították kedvenceiket. Az első negyedórában csendesen csordogált a mérkőzés, az esélyesebbnek tűnő Reims nem esett neki a hazai gárdának. A folytatásban felpörögtek a fehérváriak, jöttek a helyzetek is, csak a gól hiányzott, miközben a franciák tulajdonképpen helyzet nélkül hozták le az első félidőt.

Fordulást követően átvette a kezdeményezést a 1956-ban és 1959-ben BEK-döntős Reims, amely viszont 1963 óta nem szerepelt nemzetközi kupasorozatban, mégis Nego Loic lábában volt a vezető gól, de elrontotta a ziccerét. Később visszaesett az iram, kiegyenlítetté vált a játék, érezhető volt, hogy egy találat eldöntheti a meccset. Mivel a rendes játékidőben nem zördült meg egyik háló sem, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A ráadás első félidejében sem jutottak dűlőre a felek, bár a vendégek El Bilal Toure helyzeténél közel álltak a vezetés megszerzéséhez. Az ivószünetet követően is a Reims akarata érvényesült, amely öt perccel a vége előtt megfogyatkozott, Thomas Foket kapta meg második sárga lapját.

A Fehérvár emberelőnyben inkább a védekezéssel törődött, nem volt már elég ereje a támadásokhoz.

Következtek a 11-esek, Kovácsik Ádám pedig kettőt is megfogott, míg csapattársai egyszer sem hibáztak, így a Fehérvár jutott tovább.

 

Meglepték a franciákat

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Márton Gábor vezetőedző hangsúlyozta, hogy nehéz meccsen vannak túl, amelyen óriási küzdés jellemezte a játékukat, szerencsére a 11-eseknél ők voltak nyugodtabbak. Úgy vélte, meglepték a franciákat az új felállással, de nem sikerült teljesen a maguk javára fordítani ezt a mérkőzés során.
"A Vidi története során még nem veszített tizenegyes párbajt, örülök, hogy ez velem sem tört meg" - fogalmazott a tréner hozzátéve, hogy a következő fordulóban ennél azért több kell majd csapatától, főleg az előre játékban.

Kérdésre elmondta,

nem játszottak hosszabbításra és tizenegyesekre, inkább úgy érezte, hogy a végére mindkét csapat elfáradt, így a kapott gól elkerülése vált fontosabbá.

Kollégája, David Guion azt mondta, hogy robusztus ellenféllel találták szembe magukat, amely öt védővel állt fel, ezért nehéz volt feltörni a védelmét. Náluk hiányzott a kezdeményezőkészség és a minőség, kevés gólhelyzetük volt és túl keveset tettek a gólért.
Kérdésre válaszolva kijelentette, nem lepte meg a Vidi ötös védőfala, inkább a fehérvári védelem stabilitása okozott meglepetést.   

Helyi hírekSzékesfehérvárlabdarúgásEurópa Ligagyőzelem