2020.08.12, Szerda

Hirdetés

Növekvő érdeklődés a Sóstón - új szolgáltatásokkal bővül a látogatóközpont
szekesfehervar.hu

Növekvő érdeklődés a Sóstón - új szolgáltatásokkal bővül a látogatóközpont

szekesfehervar.hu

2020.07.13. 17:17

A Családi kaland elnevezésű program keretében a családok egy 3 órás ökotúrán vehetnek részt játékos, gyerekekre szabott feladatokkal kiegészítve.

Hirdetés

Új szolgáltatások indulnak a Sóstó Látogatóközpontban: a "Családi kaland" keretében  a családok egy 3 órás ökotúrán vehetnek részt játékos, gyerekekre szabott feladatokkal kiegészítve és külön programot dolgoztak ki születésnapi zsúrok megtartására is. Elindult a Sóstó új honlapja, ahol minden újdonság megtalálható.

A Sóstó Látogatóközpont alig több mint egy éves működésének tapasztalatai és eredményei alapján elmondható, hogy a Természetvédelmi Területre és a Látgatóközpont szolgáltatásaira egyre nagyobb érdeklődés irányul. Az idei pandémiás helyzet tovább fokozta a természet nyújtotta élmények keresését. A terület idén már országosan is kiemelt turisztikai célpontnak számít, az országos Kajla kampányban is szerepel, a Látogatóközpont szakmai irányítását végző Székesfehérvári Turisztikai Kft. pedig folyamatosan fejleszti az elérhető szolgáltatásokat.

 

 

A terület jelentőségéről dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt, az újdonságokat pedig F. Szegő Krisztina, a Turisztikai Kft. ügyvezetője mutatta be.  

„Önmagában csodát tettünk azzal, hogy megmentettük a Sóstót. Újabb és újabb ötleteket igyekszünk megvalósítani a területen, a stadionban és annak környékén. Minden ilyen újdonság azt jelenti, hogy nagyon is élő hely lett a Látogatóközpont, a természetvédelmi területtel együtt jól kiegészítik egymást!” - fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki jó ötletnek nevezte, hogy a Látogatóközpontot a stadionban építették ki, így az összeköti a természetes és a mesterséges környezetet. 

 

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a szolgáltatások egyaránt szolgálják a fehérvári emberek, a magyar és a külföldi turisták kellemes és hasznos kikapcsolódását.

„Most nem az a helyzet van, hogy el kell menni a világ másik végére a nyári szünetben. Akkor és ott a legbiztonságosabb, ahol élünk, azaz a belföldi turizmusnak most komoly lehetősége van! Székesfehérváron a Sóstó remek, élményekkel teli kikapcsolódást ígér” - emelete ki. Cser-Palkovics András polgármester köszöntet mondott a látogatóközpont dolgozóinak is, akik az elmúlt egy év során számos hazai és külföldi turistát fogadtak. 

 

 

Családi kalandok és születésnapi zsúrok a Sóstón

Az új szolgáltatásokról F. Szegő Krisztina, a Turisztikai Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az egyik a Családi kaland, amelyet a Látogatóközpont nyitvatartási idejében az érkező családok vehetnek igénybe, akik egy 3 órás ökotúrán vehetnek részt játékos, gyerekekre szabott feladatokkal kiegészítve. A másik, elsősorban helyieknek szóló új lehetőség a Születésnapi zsúrok megtartására kidolgozott program, amely kitűnő alkalom, hogy a gyerekek játszva ismerkedjenek a természettel és annak védelmével.

A születésnapokhoz egyedi helyszínt és kellékeket, tematikus programokat (animátorral) és játékos túrát is kínálnak. Olyan emlékezetes születésnapot szerveznek a gyerekek számára, melynek középpontjában a természet és annak szeretete áll. Az ökoszülinapokat a felhőtlen szórakozás, friss levegő és környezettudatosság jellemzi. 


Elindult a Sóstó új honlapja

Az új szolgáltatásokat is megismerhetik az érdeklődők a Sóstó mai napon debütáló honlapján,a www.sostoszekesfehervar.huamely önkormányzati forrásból valósult meg. Az oldal egyedi fejlesztésű, rendkívül szép és informatív, 360 fokos digitális túrát is tartalmaz, sőt, a tanösvény túraútvonalai is bejárhatók a segítségével.

A Sóstó népszerűségét mutatja, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turizmus Szövetség Alapítvány által kezdeményezett Kajla projektbe is integrálták a helyszínt. Idén nyáron számos újdonság mellett folytatódik a Kajla projekt, melynek keretében sok ezer család indul útnak, hogy a kisiskolások Kajla útlevelével felfedezzék az országot. (A 2019. nyarán útjára indított Kajla projekt során útlevéllel rendelkező kisiskolás felfedezők 200 ezer pecsétet gyűjtöttek, 50 ezer Kajla képeslapot küldtek barátaiknak, és közülük több mint 100 ezren utaztak vasúton díjmentesen 10 millió kilométer távolságot megtéve.)

Július közepén Kajla ismét útra kel, és Magyarország természeti kincseinek felfedezésére hívja a kisdiákokat és családjaikat. A Tourinform irodákban gyűjthető pecsétek mellett idén ezüst és arany karikákat is szerezhetnek a diákok, akik a Kajla köröket felkeresik. Az ún. Kajla körök adják a családi kirándulások mesekatalógusát, melyben valódi kirándulási élményeket talál a család. Nyomtatott és online katalógusban is elérhetők a családi túrák, így az érdeklődők könnyedén eldönthetik, merre induljanak. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a Sóstó Természetvédelmi Terület is bekerült a Kajla körök közé, bízunk benne, hogy sok országfelfedező családot üdvözölhetünk ismét városunkban" – mondta el F. Szegő Krisztina.

Mindezek alapján különösen jó hír, hogy az Alba Innovár digitális eszközei „nyári szabadságuk” idején ezúttal a Látogatóközpontban állnak szolgálatba, itt gondoskodnak a látogatók szórakoztatásáról és főként a környezeti nevelés elősegítéséről. Alba már meg is érkezett a helyszínre, ahol kedvesen üdvözli az érkezőket. Kijelzőjén az új honlapot is nézegethetik a látogatók, de a terület érdekességeiről is sok mindent megtudhatunk tőle a feltett kérdések alapján. Az eszközök várhatóan a nyár végéig maradnak a Látogatóközpontban.

Helyi hírekSzékesfehérvárSóstó Látogatóközpontsóstó