2024.03.29, Péntek
Mintegy 120 ezer fát ültetnek idén novemberben Székesfehérváron
szekesfehervar.hu

Mintegy 120 ezer fát ültetnek idén novemberben Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.09.18. 12:56

Pénteken dönt Székesfehérvár Közgyűlése az erdősítési - fásítási program folytatásáról. A mintegy 120 ezer fa telepítésére összesen több mint 54 millió forint saját forrást biztosít a város. A Sóstó melletti ligeterdőt juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd, a városban nagy körméretű fákat telepítenek, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.

Hirdetés

A Palotavárosi tavak mentén, azok közvetlen környezetében található, összesen 7,6 hektár nagyságú önkormányzat tulajdonú területeken ültetnek el 113.000 darab erdészeti csemetét. Az ültetés érinti a Sóstó Természetvédelmi Terület Sárkeresztúri út felöli oldalán, a keleti kapubejáró melletti területet is, ahol 5000 fát ültetnek, létrehozva ezzel az összefüggő, sűrű borítottságú, fásított területet. Ezen kívül több mint 200 nagy méretű, várostűrő fát telepítenek Székesfehérvár különböző pontjain.

A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a Sóstó Természetvédelmi Területen kedden délelőtt, ahol a város polgármestere a VADEX, a Városgondnokság és a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi szakemberei beszéltek az erdősítési és fásítási programról.

A pénteki közgyűlés számos napirendi pontja közül az egyik legfontosabb és talán az év legfontosabb előterjesztése annak az erdősítési programnak a folytatása, - amit évekkel ezelőtt megálmodtunk, el is kezdődött a területek kiválasztása és a szakmai program kidolgozása – melynek keretében jelentős mennyiségű fát ültetünk Székesfehérváron – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Az első ütemben 54 ezer fa elültetése már megtörtént az elkerülő úton túl, ahol már látható az eredmény. A mostani közgyűlés pedig további erdősítésekről tud majd dönteni. A pénteki döntés első része 113 ezer fa ültetéséről szól, a második rész a Sóstó mellett a volt Vadibolya helyén ötezer fa ültetését jelenti, illetve a város különböző részein nagy körméretű fákból mintegy kettőszáz kerül a közterületekre idén novemberben. A több mint 118 ezer fa elültetését a Környezetvédelmi Alapból finanszírozza Székesfehérvár 54 millió forint összértékben. A fák elültetése novemberben megtörténik mindegyik területen.

"Biztos vagyok abban, hogy ez is egy jelentős előrelépése a Modern Városok Program keretében megvalósuló Fehérvár Tüdeje programnak, ami az egyik legfontosabb vállalásunk volt a fehérváriak felé." Fehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a programot folytatja a város jövőre is.

A székesfehérvári erdők, parkok, ligetek és fásított területek a rekreációs és városképet javító funkciójukon kívül fontos szerepet játszanak a lég- és talajszennyezettség javításában, valamint a lakók mindennapi életminőségének javításában. Különösen igaz ez a sűrűn lakott panelházas övezetekre, mint például a Palotaváros és a Tóvárosi lakónegyed.

Székesfehérvár Közgyűlése a Modern Városok Program zöldfelület-fejlesztési terveivel összhangban, első lépésként 2015-ben arról döntött, hogy nyolc önkormányzati tulajdonú ingatlanon kísérleti jelleggel szabadrendelkezésű erdőtelepítést hajt végre. A kiválasztott területeken – melyek a város északnyugati és délnyugati peremrészein, Feketehegyen, Maroshegyen és Palotaváros nyugati részén – helyezkednek el, a Vadex Zrt. 2016-ban 54 ezer facsemetét ültetett el, melyek ápolásáról és fenntartásáról szintén a cég gondoskodik egészen 2028-ig.

Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt a faültetésekről szóló tájékoztatón, hogy a Sóstón fél hektáros területen egy közpark jellegű fásítást végeznek. Balsay Zsolt a VADEX erdőgazdálkodási ágazati igazgatója elmondta, hogy juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd a nagyon szép keménylombos ligeterdőt, ami tovább emeli a Sóstó szépségét. A telepítés után bekerítik a területet egészen addig, amíg meg nem erősödnek a fák. Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője kiemelte, hogy gyakorlatilag egy véderdő funkciót is ellát majd a ligeterdő, hiszen a tanösvény közel van a területhez.

Az első telepítés sikeres volt, azonban a fásítás tovább folytatódik. A Palotaváros és a Tóváros paneltömbjeiben 20-25 ezer ember lakik, ezért szükséges, hogy a lehetőségeket kihasználva újabb, összefüggő zöldfelületeket létesítsenek ezen városrészek közelében is. A Közgyűlés elé kerülő javaslat szerint három területen tervezik a városrészeket övező erdők, fasorok és parkok létesítését. A városvezetés a Városgondnokság illetékeseivel, erdész és természetvédő szakemberekkel, valamint civil szervezetekkel egyeztetett, és járta be az alkalmasnak ítélt területeket. A tapasztalatok és az eddig elvégzett talajvizsgálatok eredményei alapján az alábbi területeken valósítják meg a telepítést.

Helyi hírekSzékesfehérvárerdőfaültetés