2024.03.29, Péntek
Fehérvárt értékeli a virágosítási világverseny zsűrije
Fotók: Molnár Artúr/szekesfehervar.hu

Fehérvárt értékeli a virágosítási világverseny zsűrije

szekesfehervar.hu

2019.06.07. 07:28

Székesfehérvár az 1996-os európai versenybeli részvétele és a hazai versenyben hosszú évek során kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást idén a világversenybe.

Hirdetés

Kétnapos látogatásuk során tekintik meg Székesfehérvárt a „Communities in Bloom” virágosítási világverseny zsűritagjai, a kanadai John Lohuis és az amerikai Alex Pearl. Az idei évben a megyeszékhely nagyvárosi kategóriában méreti meg magát, a zsűri a Városházán tett látogatást követően a Belvárosban nézett körül.

A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a világverseny nemzetközi kihívásához, az idei évben Székesfehérvár nagyvárosi kategóriában méreti meg magát.

Székesfehérvár az 1996-os európai versenybeli részvétele és a hazai versenyben hosszú évek során kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást idén a világversenybe. A magyar települések CIB-beli részvételét dr. Nagy István agrárminiszter is figyelemmel kíséri és támogatja. A zsűri Június 8-ig lesz Fehérváron és érteklei a látottakat a szempontrendszernek való megfelelés alapján. Két szakember értékeli az azonos kategóriában induló településeket: az Ohioból származó Alex Pearl és a kanadai John Lohuis.

"Székesfehérvár például szolgálhat a többi város számára nem csak Magyarországon, hanem Kanadában is."

- mondta el John Lohuis, aki több mint 40 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik a parkok és a rekreáció területén.

 

 

John Lohuis hozzátette, hogy az idén 25 éves a kanadai alapítású verseny, amelynek a mottója: Emberek, büszkeség és növények. Elmondta, hogy különböző aspektusai vannak a zsűrizési tevékenységnek, értékelik az emberek környezettudatosságát, a műemlékek és örökségek védelmét és az emberek hozzáállását a városfejlesztéshez, a zöldfelületek és a környezet egyensúlyát.

A zsűri elsőként a Városházára látogatott, ahol Cser-Palkovics András polgármester mutatta be nekik a város történelmi múltját és jelenét a gazdasági, kulturális és sportfejlesztések tükrében.

 

John Lohuis az Ontario Parkok Szövetségének (OPA) korábbi elnöke, az Ontario Parkok és Rekreáció (PRO) igazgatótanácsának tagja, valamint a PRO Public Affairs Bizottság társelnöke és a Kanadai Parkok Rekreációs Szövetsége (CPRA) tanácsadó testületének korábbi elnöke. Korábban dolgozott Windsor, Aurora és London városa számára, valamint Delhiben.  2011-ben és 2012-ben John a Waterloo Egyetem Szabadidős és szabadidős tanulmányok tanszékén a pénzügy, marketing és turizmus tantárgyak tanára volt. John számos önkéntes szerepet töltött be, többek között a fogyatékkal élők, a szolgáltatási klubok és a közösségi projektek terén.

A zsűri másik tagja, Alex Pearl az amerikai virágosítási és környezetszépítési verseny (America in Bloom) zsűritagja a kezdetek óta, ott volt 2001-ben a "Communities in Bloom" segédletével létrejött verseny alapításakor is. 

Alex kertészeti diplomát szerzett a New York-i Állami Egyetemen és New Mexico Állami Egyetemén, mesterszakot végzett botanikus kertmenedzsmentből a Delaware-i Egyetemen és tanári diplomát az Ohio Állami Egyetemen. Aktív tagja a különböző kereskedelmi és amatőr kertészeti szervezeteknek. Hosszútávú elhivatottsága révén az amerikai és kanadai virágosítási programokkal bejárta Ameikát, Kanadát és Európát is. Szilárdan hisz abban, hogy a virágosítási programok a polgárok és a közösséget előnyére válnak. 

A zsűri ellátogat még a Bory-várba, megnézik a Béla úti temetőt, majd az Arconic-Köfém Kft-hez érkeznek. Útjuk során ellátogatnak családi házas és lakótelepi városrészekbe, majd a napot a Zichy ligeti sétával zárják, ahol megnézik a Mesés kiskerteket is. Pénteken a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központba, a Sóstó Látogatóközpontba és a természetvédelmi területre mennek. Székesfehérvári programjukat a Pünkösdi Virágálom megtekintésével zárják.

A versenyre való felkészülés során az önkormányzat széleskörűen bevonta a lakosságot, a vállalkozásokat és a civil szervezeteket, mozgósította a város lakóit a környezetszépítésre és a virágosításra.

Székesfehérvár felkészülését a Városgondokság élén Bozai István és Spanyárné Halász Szilvia vezette, valamint a CIB verseny magyarországi és európai képviselője, dr. Bocsi Andrea segítette. A díjkiosztó ünnepség szakmai szimpóziummal együtt Kanadában, a Nova Scotia tartománybeli Yarmouthban lesz szeptember 25-28. között.

Helyi hírekSzékesfehérvárverseny