2024.05.08, Szerda

Hat év után térhet vissza a magyar klubfoci Európába

mti, fejervar.hu

2018.08.14. 11:31

A magyar bajnok egy felcsúti bravúrral véget vethet egy lehangoló időszaknak.

Kedd este Székesfehérváron az egész magyar labdarúgás számára kiemelkedő fontosságú találkozót vív a Vidi FC a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében. A magyar bajnok a kinti 1-1 után este 20 órától fogadja a svéd Malmö együttesét a felcsúti Pancho Arénában.

A fehérvári együttes győzelme vagy egy gólnélküli döntetlen esetén hat év után szerepelhet ismét főtáblán magyar klub az európai kupaporondon.

A BL következő körében ugyanis már a párharc vesztese és a győztese is révbe ér: előbbi az Európa-Liga, utóbbi a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet. Ez neves ellenfelekkel vívott hatmeccses sorozatot és jelentős bevételt jelent a résztvevő klubok számára.

A válogatott 2016-os Eb-eufóriája óta nem igazán volt minek örülnünk, egy bravúrral most véget érhetne a magyar foci egyik legsikertelenebb időszaka.


Legutóbb sikerült kiverni a svédeket

Európa porondján legutóbb szintén a Vidi szerepelt, amikor 2012-ben kijutott az EL-be. Hasonló teljesítményre eddig 23 év alatt (amióta van főtáblás rendszer) összesen ötször volt képes a magyar klubfutball: a Ferencváros egyszer a BL-ben, egyszer az EL-ben volt főtáblás, akárcsak a Debrecen.

A két gárda története során 1985-ben az UEFA Kupa 1. fordulójában már találkozott egymással, akkor a Vidi ment tovább idegenben szerzett gólokkal, mivel otthon 1-0-ra győzött, idegenben pedig 3-2-re kapott ki.

A mostani párharc továbbjutója a BL-selejtezőben a skót Celtic Glasgow, vagy a görög AEK Athén csapata ellen folytatja, míg a vesztes az EL utolsó körében a walesi The New Saints, vagy a dán Midtjylland együttesével találkozik.

Helyi hírekSzékesfehérvárFelcsútMOL Vidi FCEurópa Liga