2024.04.26, Péntek

Felavatták Kossuth Lajos legkisebb húgának emlékparkját

mti

2017.05.29. 11:29

2017. május 26-án ünnepélyes emlékpark avatásra került sor a sárbogárdi rendelőintézet előtt, az évek óta ott álló Kossuth Zsuzsanna szobránál.

Hirdetés

Kossuth Zsuzsanna életútja erőteljes üzenet az egyetemes magyarság számára, azt hirdeti, nincs olyan külső körülmény, hatalom, amely egy igazi magyar szívet megtörhet - mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken Sárbogárdon.

Szilágyi Péter a Fejér megyei város rendelőintézete előtt létrehozott Kossuth Zsuzsanna emlékpark avatásán hozzátette: kevés olyan alakja van nemzeti múltunknak, akinek öröksége az övénél aktuálisabb lenne.

Kossuth Lajos legfiatalabb húga, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatt a tábori kórházak főápolójaként tevékenykedett, "példakép volt forradalom és béke idején, nőként és anyaként, szülőföldön és emigrációban, fontos példakép ma a külhoni magyarságnak is" - mondta.

Kossuth Zsuzsanna, aki férjével, Meszlényi Rudolffal 1844 és 1848 között élt Sárbogárdon, ugyanazt tette saját korában, "amit mi magyarok azóta is teszünk, harcolt a megszállók ellen, és minden erejével azon volt, hogy identitását őrző magyar maradjon a száműzetésben" - hangsúlyozta Szilágyi Péter, hozzátéve, Kossuth Zsuzsanna élete emlékeztet arra, hogy "a haza soha sem földrajzi terület, határai addig tartanak, ameddig a szív és a lélek él".

Azt mondta: bár Kossuth Zsuzsanna egész életét a haza szolgálatára tette fel, örök nyugalomra csak szülőföldjétől több ezer kilométerre, egy idegen városban, New Yorkban lelhetett, ahol 1854-ben hunyt el.

Életpéldája a diaszpórában megmaradás valódi mementója, a kormány, a nemzetpolitikai államtitkárság ezért támogatta az emlékpark létrehozását - jegyezte meg.

A helyettes államtitkár bejelentette: a Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulóján felkutatott, a New York-i Ötödik sugárúton álló presbiteriánus templom kertjében lévő sírja fölé síremléket helyeznek el, a presbiteri testület hozzájárulásáról Kumin Ferenc New York-i főkonzul a napokban adott tájékoztatást.

A síremlék a magyarság igazi zarándokhelyévé válhat - tette hozzá.

 

Forrás: mti

Helyi hírekFejér megyeemlékparksárbogárdmagyarságKossuth Zsuzsanna