2024.04.20, Szombat

Emlékkeresztet állítottak Sárpentelén

dunaujvaroshirado.hu

2017.04.24. 14:40

2017. április 22-én a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjának, és a vadászirodalom egyik legnagyobb alkotójának, Széchenyi Zsigmondnak állítottak emlékkeresztet Sárpentelén.

Hirdetés

„Igaz, a családi kastély már nem áll, és Sárpentelén szinte már nyoma sincs annak, hogy a Széchenyi család valaha ott élt és gazdálkodott, azonban szombaton pont került ennek a hosszú időszaknak a végére. Aki a híres családra, vagy a vadászati szakíróra emlékezne, a sárpentelei templom sírkertjében megteheti. A tölgyfa emlékkeresztet ugyanis Gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulója alkalmából emelték. A megemlékezésen részt vett Gróf Széchenyi Zsigmondné, „Mangi néni” is. A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt írásban küldte el köszöntőjét, míg L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a magyar irodalomtörténet vadászattal kapcsolatos életművének, és egy jelentős személyiségnek állítottak emléket a Vadex Mezőföldi Zrt. a sárpentelei Szent Kereszt Felmagasztalása templom sírkertjében." – olvasható a dunaujvaroshirado.hu-n.

Széchenyi Zsigmond életművével, és a Széchenyi családdal kapcsolatosan a Fejér megyei levéltárban április 25-én, kedden, „Széchenyiék Fejér megyében” címmel rendeznek fórumot. 

 

Forrás: dunaujvaroshirado.hu

Helyi hírekFejér megyeSárpenteleSzéchenyi Zsigmondvadászati kultúraemlékkereszt