2024.03.28, Csütörtök

Adományosztás a HISZ dunaújvárosi szervezeténél

dunaujvaros.hu

2017.02.14. 12:11

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának dunaújvárosi szervezete az Önkormányzattal együttműködve közel 200 nagycsaládos számára, valamint egyedül élő nyugdíjas rászorulónak osztott ki tartós élelmiszer csomagokat és téli ruhákat.

Hirdetés

A kizárólag hívők adományaiból származó csomagokban lisztet, cukrot, étolajat, száraztésztát, babot valamint konzerveket találtak azok, akik a HISZ sátrát felkeresték. Az aktivisták a gyerekekre is gondoltak: őket meglepetés csokoládé várta és kedvükre válogathattak a több száz féle játék közül. Akinek pedig téli ruhára volt szüksége, az választhatott a jó minőségű cipők, kabátok és egyéb meleg ruhák között.

„Tudjuk, hogy az Önkormányzat a lehetőségeihez képest segít a rászorulóknak, de azzal is tisztában vagyunk, hogy a téli időszakban, a fűtési szezonban, mindig nagyobb egy család kiadása, ezért szerettünk volna a hívők adományaival is segítséget nyújtani" - mondta Szabó Attila a Dunaújvárosi Hit Gyülekezete karitatív feladatokért felelős vezetője. „Amikor a helyi közösségben meghirdettük a lehetőséget az adományozásra, azt tapasztaltuk, hogy örömmel adnak az emberek, így pár hét alatt több adomány gyűlt össze, mint arra számítottunk. Így több élelmiszer kerülhet a csomagba és a gyerekeket is meg tudtuk lepni egy kis édességgel - tette hozzá.

Háttér

1988 óta működő, országosan mintegy harminc regionális képviselettel rendelkező szervezet önkéntesei szabadidejükben járják az utcákat, aluljárókat vagy látogatja meg a szegény vidéki falvakban az egyedül élő nyugdíjasokat, többgyermekes családokat. Az osztásra kerülő élelmiszerek, ruhák és pénzbeli adományok a Hit Gyülekezete tagjaitól származnak, de előfordul, hogy egy-egy tehetősebb vállalkozó ajánl fel akár egy egész teherautónyi tejtermékeket, déligyümölcsöt vagy a gyerekeknek csokoládét, édességet.

A hideg idő beköszönte a legnehezebb időszak kezdete az otthontalanok számára. Budapesten ilyenkor a HISZ aktivistái forró teával, meleg ruházattal és élelmiszercsomagokkal vonulnak ki hetente kétszer segíteni és ilyenkor alkalmanként száznál is több hajléktalant felkeresnek. Azoknak az elesett embereknek pedig, aki már sokadik telüket húzzák ki egy paplanokból összedobált priccsen vagy összeeszkábált sátorban, nem csak az élelem, hanem egy-egy mosoly vagy kedves szó is ugyanolyan jól esik. Az önkéntesek beszélgetnek a rászorulókkal és meghallgatják őket; szinte közvetlen a kapcsolat, sokukat már név szerint is ismerik.

A HISZ önkéntesei nem csak Budapesten, hanem Nyíregyházától Veszprémig, Pécstől Miskolcig az ország számos városában szerveznek étel és ruhaosztásokat nem csak hajléktalanoknak, hanem idős, egyedül élő nyugdíjasoknak, többgyermekes családoknak. Számukra a téli fűtésszezon sokkal nagyobb kiadással jár hónapról hónapra, ezért őket élelmiszercsomaggal, meleg ruhával, szükség szerint tűzifával segítik az önkéntesek. Az összesítések alapján évről évre sok tonnányi meleg ruházat, sok ezer adagnyi meleg étel, péksütemény és tartós élelmiszerből álló csomag kerül ilyenkor a rászorulókhoz.

Helyi hírekDunaújvárosrászorulóknagycsaládostartós élelmiszeradományosztás téli ruhahisz