2024.03.29, Péntek

Emlékművet is avattak a börgöndi repülőnapon

MTI

2016.09.12. 14:12

Emlékműavatással tisztelegtek vasárnap a 100 éves székesfehérvári repülőmúlt előtt a XXI. nemzetközi börgöndi repülőnapon.

Hirdetés

Székesfehérvár repüléstörténetének 100 éves évfordulóját ünnepli. Az Albatrosz Repülő Egyesület és a Székesfehérvári Repülésért Alapítvány által szervezett emlékév legkiemelkedőbb programja volt a vasárnap megrendezett Nemzetközi Légiparádé Börgöndön. 

A megyeszékhelyen az I. világháború kellős közepén, 1916-ban jött létre a magyar katonai repülés: a hadügyi kormányzat döntése értelmében léghajós csapat települt a városba.
    

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár az avatóünnepségen kiemelte: a százéves repüléstörténet bővelkedik példás teljesítményekben. Hangoztatta, hogy manapság a magyar katonai repülésről az embereknek Kecskemét, Szolnok vagy Pápa jut eszükbe, miközben Székesfehérváron van a légierő parancsnoksága, tehát a város továbbra is aktív tagja a katonai repülésnek.
    

Szilády Dezső a repülőnapot szervező Albatrosz Repülőegyesület elnöke szerint a százéves repüléstörténet vérzivataros időszakot takar az első világháborúval, Trianonnal, a II. világháborúval, a kommunista diktatúrával, 1956-tal és az azt követő megtorlásokkal. A repülősök azonban mindig példát mutattak mérnöki teljesítményükkel, bátorságukkal, világrekordjaikkal - fogalmazott.
    

Kocsis Balázs szobrászművész az emlékműről elmondta, hogy az emlékoszlop alapja sóskúti természetes mészkőből van, a Földet és a repülőt formázó albatrosz madár saválló anyagból készült.
    

 

A repülőnap leglátványosabb, leginkább várt attrakciója a Magyar Honvédség JAS-39C Gripen vadászgépének bemutatója volt, de a honvédség egy Antonov An-26-ossal, valamint ejtőernyős és deszant ugrásokkal is színesítette a légi parádét.
    

Nagy érdeklődést váltott ki az eseményre kilátogató több ezer emberből a közelmúltban bemutatott Gerle 12-es, a világ egyetlen repülőképes Liszunov Li-2-ese, az L-29 Delfin kétüléses sugárhajtású kiképzőgép, a helikopterek közül a Kamov Ka-26-os, a Mi-2-es és a Bell Jet Ranger is.
    

Az emlékév a repülőnappal nem zárul le. Előbb szeptember második felében szabadtéri kiállítás nyílik a város 100 éves repüléstörténetéről a székesfehérvári Püspöki Palota előtti területen, majd október 8-án repüléstörténeti konferenciát rendeznek a városháza dísztermében.
    

Helyi hírekrepülőnapbörgöndi repülőtér