2024.03.28, Csütörtök

Aki idejön, az tuti nem pókfóbiás

gardony.hu, apropok.blogspot.hu

2016.09.07. 13:46

Gárdonyban gyűlik össze 17. szakmai találkozójára a hazai pókászok színe-java. A Velencei-tónál 2007-ben új pókfajt is felfedeztek!

Hirdetés

Dr. Szinetár Csaba és Zalai Béla a tudomány számára új pókfajt, az európai álkalózpókot fedezték fel a tónál, amely a vízfelszín felületi feszültségét kihasználva azon portyázva vadászik ízeltlábú zsákmányára. Azóta nemcsak Magyarországon, hanem Franciaországból, Fehéroroszországból és Görögországból is kerültek elő újabb példányok az eltelt majd egy évtized alatt.

 

A dinnyési MOHOSZ Üdülőben szeptember 16-18. között rendezik meg a pókkutatók, azaz az arachnológusok találkozóját.

A szakmai programban idén 30 kutató és doktorandusz hallgató vesz részt, köztük erdélyi egyetemekről és Délvidékről érkező kutatók is.A konferencián meghívottként részt vesznek a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Chernel István Madárvárta munkatársai, valamint helyi, biológia iránt érdeklődő tanulók.

A bejelentett húsznál is több előadás és poszter többek közt foglalkozik az újonnan felfedezett fajjal, a pókok zsákmányspektrumának hagyományos és DNS-alapú módszerekkel történő vizsgálatával, invazív pókokkal és evolúciós kérdésekkel is. 

 

Világszerte közel ötvenezer, hazánkból pedig majd ezer pókfaj ismert, amelyeket nem csak érdekes életmódjuk miatt érdemes kutatni, hanem gyakorlati jelentőségükért is. A pókméreg számos vegyülete a gyógyszerfejlesztés kiindulópontja lett, a pókselyem a világ egyik legerősebb anyaga és a pókok ragadozóként számos életközösségben töltenek be kulcsszerepet.

 

 

Helyi hírekVelencei-tópókpókkutatódinnyés