2024.03.29, Péntek

A százéves fehérvári repülésről szól az idei börgöndi repülőnap

MTI, airportal.hu

2016.09.07. 10:46

A világ egyetlen repülőképes Li-2-ese is ott lesz, valamint a közelmúltban felújított Gerle 12-es is.

Hirdetés

 A százéves székesfehérvári repüléstörténetet ünneplik az idei, 11. Börgöndi Nemzetközi repülőnapon vasárnap a megyeszékhely közelében lévő egykori katonai repülőtéren.

 

A budapesti sajtótájékoztatón Józsa Dávid vitorlázórepülő világbajnok hangsúlyozta, hogy olyan helikoptereket és repülőgépeket mutatnak be elsősorban, amelyeknek köze volt a fehérvári repüléstörténethez. Hozzátette: már megkezdődött egy katonai Mi-1-es helikopter felújítása, amely egykor a börgöndi katonai repülőtéren szolgált.

A rendezvény egyik fő kiállítója a Magyar Honvédség, amely egy Antonov An-26-os és a JAS-39C Gripen vadászgéppel lesz jelen, de ejtőernyős és deszant ugrást is be mutatnak.

A repülőnapon a budaörsi Goldtimer Alapítvány által üzemeltetett, és a közelmúltban bemutatott Gerle 12-es és a világ egyetlen repülőképes Liszunov Li-2-ese is részt vesz.
    

A közelmúltban felújított Gerle 12-es is ott lesz Börgöndön. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A szervező Albatrosz Repülő Egyesület a vasárnapi repülőnapra az elmúlt évek alapján 5-6 ezer embert vár. A részletes program szerint Mi-8-asból Mi-17-esből lesznek deszant ugrások, ejtőernyős ugrások egy An-2-esből, statikus bemutatón látható lesz a Bücker 131. Bemutatót tart a Gripen mellett a Mi-2-es és Ka-26-os helikopter, valamint az An-26-os is, továbbá Veres Zoltán és Józsa Dávid műrepülő bajnok is.

 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a kormánnyal közös cél a börgöndi, jelenleg füves futópályával rendelkező repülőtér fejlesztése.

Helyi hírekrepülőnapbörgöndi repülőtérrepüléstörténet