2024.04.19, Péntek

A Hold is sajtból lesz Nagyegyházán

2016.09.27. 09:31

Szeptember 30-án és október 1-én tartják a Fejér megyei Nagyegyházán a IV. Magyar Sajtmustrát.

Hirdetés

A szervezők (a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete, a Bicskei MG Zrt. és a Hangistálló Sajtmegálló) felkarolva a Kárpát-medencében élő magyar sajtkészítő mestereket és műhelyeket, egy olyan programlehetőséget kívánnak nyújtani évről évre a Magyar Sajtmustra megrendezésével, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.

A helyszín is egyedülálló: a nagyegyházi Hangistálló Sajtmegállóban, az egykori Batthyány grófok birtokán, egy ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves, gyönyörűen felújított, ma már rendezvényhelyszínként funkcionáló istállóépületben rendezik meg a sajtok ünnepét.

 

Vajköpülő flash-mobbal népszerűsítették a rendezvényt szeptember 26-án Budapesten, a Széll Kálmán téren. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Szeptember 30-án, pénteken sajtversenyt és szakmai konferenciát tartanak.  A sajtkészítés szereplői itt jobban megismerhetik egymást és egymás termékeit, hozzájárulhatnak a helyi kezdeményezések sikeréhez. 

A felkért, független zsűri a szakmai nap folyamán, a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja a nevezett termékeket. 2015-ben a Kárpát-medence magyar sajtkészítői összesen 110 termék mintát neveztek a versenyre. Ezek közül 14 bronzérmes, 8 ezüstérmes és 6 aranyérmes termék született.

A sajtkészítő mesterek és érdeklődők mindeközben szakmai konferencia keretében kiváló szakemberek előadásait hallgathatják különböző, a szakmát érintő témakörökben.

 

2016. október 1-én, szombaton lesz a nagy sajtvásár, ahol a közönségnek fantasztikus sajtos élményekben lesz részük sajtkészítési bemutatókkal, vajköpüléssel, sajt-kavalkáddal, főzőversennyel, gyerekprogramokkal és színvonalas zenei produkciókkal.

 

Guinness Rekord kísérlet is lesz kézi vajköpülésből

 A rekordkísérlet lényege, hogy egyszerre, egy időpontban, egy helyszínen minél többen köpüljenek vajat hagyományos, kézi eljárással. Ezzel is szeretnénk felhívni a média és a lakosság figyelmét a tejtermelő, tejfeldolgozó, a sajtkészítő szakma fontosságára, érdekességére. 

 

Helyi hírektejiparsajtmustraNagyegyháza