2024.03.19, Kedd

Végre nem kellett elhalasztani a Velencei-tó átúszását

2016.08.15. 12:39

Színes kavalkád, számos úszótáv és csodálatos idő: ez várta a 7. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon indulóit augusztus 14-én, vasárnap Gárdonyban. 1550-en neveztek az eseményre.

Hirdetés

A többszörös halasztás után, amely az úszóeseményeknek sajnos természetes velejárója, ezen a vasárnapon végre eljött a jó idő: a gárdonyi Sport Beachen, a Velencei-tó partján ragyogó napsütés, enyhe szél, tehát tökéletes úszóidő és -  átmenetileg -  rengeteg hattyú (egy bátrabb példány még a rajtzónába is bebattyogott...) várta  a 7. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon indulóit.

 

Az elmúlt napok hektikus időjárása miatt a tó vize jócskán lehűlt, így a meglepően népes reggel 9 órai rajtnál többen neoprénben sorakoztak fel, többen pedig harsányan sziszegve ereszkedtek be a tó 20 fok körüli vizébe. Persze csak az első pár méter volt a nehéz!

 

Fotó: Sipos-Honti Nikolett, gesztenyefoto.hu

 

Az elsőként induló budapesti, ám most éppen Velencefürdőn nyaraló csapat a legjobb példa rá, hogy milyen klassz párosítás a nyaralás és a sportolás; ez a rendezvény pedig különösen alkalmas erre! 1550-en neveztek az eseményre.

 

A kora reggeli hűvös után gyorsan melegedett a levegő, a hőmérő higanyszála egészen 32 fokig emelkedett, így a később rajtolóknak már nem okozott különösebb gondot a vízbeereszkedés. Az új pályán kijelölt változatos távok (500, 1500, 3000 és 6000 m) lehetővé tették, hogy mindenki megtalálhassa az edzettségének és kedvének legmegfelelőbb távot. Ennek megfelelően a  résztvevők is színes összképet mutattak: kisgyerekes, gyerekes családok mellett számos baráti társaság, komoly sportoló, idős és fiatal egyaránt rajthoz állt. Reggel 9-től folyamatosan érkeztek az úszók egészen 2 óráig: az 1550 nevező útját kajakosok vigyázták végig, a strandról pedig folyamatosan szólt a buzdítás és a zene.

 

 

Az úszást sokan egészítették ki a túratriatlonná: az első szakasz, a Gárdonyból Pákozdra vezető út (14 km)  megtétele után egy 7 kilométeres túra várta az immár túrázókat/futókat. A túraútvonal egy igazi kis ékszerdoboz: rövidsége ellenére számos csodálatosan szép és érdekes látnivalót rejt (ilyen például  a Don-kanyar Emlékkápolna vagy a Bella-tó), az Ingókövektől pedig  fantasztikus kilátás nyílik a tóra, megéri felmászni érte! A túra teljesítése után a bringások a Velencei-tó körüli kört folytatták, újabb közel 16 km-t tekerve értek be a célba. Idén túraduatlont is hirdettek, csak a szárazföldi távok teljesítésével.

 

Az eredmények és célfotók a futanet weboldalán találhatók.

Helyi hírekVelencei-tótóúszás