2021.12.05, Vasárnap

Környezetbarát borászati oktató központ épül Etyeken

miepitunk.hu

2016.08.17. 10:02

Az etyeki hagyományokat előtérbe helyező Borászati Oktató Központ és Vendégház épül az Etyeki Kúria szomszédságában. A központ várhatóan októberre készül el.

Hirdetés

Az EVB Építő Kft. legújabb projektjének helyszíne a Fejér megyei Etyek. A település jó hírnevét a borászatnak, a gasztronómiának, az Öreghegy szőlőültetvényei között megbúvó présházaknak köszönheti. Egy békéscsabai-szegedi konzorcium az EVB-t most Borászati Oktató Központ és Vendégház kivitelezésével bízta meg, mely az Etyeki Kúria és Látogatóközpont szomszédságában épül fel. A munkát áprilisban el is kezdték.

A modern építészeti jellegű borászati központban helyet kap egy borkóstoló terem, továbbá több rekreációs helyiség is az épület -1-es, átrium szintjén, míg a fogadó és a vendégház a földszinti és emeleti részen helyezkednek majd el. A borkóstoló terem terasza rálátást biztosít a környező dombok szőlőültetvényeire, amelyek körbefonják az épületet. A megvalósuló épület homlokzati kőburkolatai illeszkednek a hely hagyományaihoz. A bejáratnál, a terasznál, a kijárónál és az emeleten elhelyezett nagy felületű üvegfalaknak köszönhetően az egész épületet átjárja a fény.

Tervezéskor a környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezték: az épület hűtését és fűtését megújuló energiaforrással, levegő-, víz-, és hőszivattyús rendszerrel oldják meg. Az áramtermelést az EVB által telepített napelemes rendszer biztosítja majd. A Borászati Oktató Központ és Vendégház megjelenésével Etyek jellegzetességeit szeretné tükrözni.

A kivitelezés befejezését október 30-ra tervezik.

Galéria

Helyi híreképítőipari cégekturisztikaetyek