2024.03.29, Péntek

Több mint háromszáz millió forintos költségvetési csalás Fejérben

2016.07.12. 11:39

Fiktív számlák, hatóság megtévesztése, jogosulatlan pályázati pénz a rovásukon.

Hirdetés

Költségvetési csalás miatt folytatnak nyomozást a NAV pénzügyi nyomozói egy Fejér megyei székhelyű mezőgazdasági társaságnál: a cégtől és annak vezetőjétől háromszázmillió forint értékű vagyont foglaltak le, mert jogosulatlanul vett fel állami támogatásokat.

A NAV keddi közleménye szerint állattartó telepek korszerűsítésére igényeltek 325 millió forint támogatást, majd kisvártatva a társaság vezetője, őstermelőként szintén ilyen támogatást kapott mintegy 15 millió forint értékben.
    

A támogatás elszámolásához olyan számlákat nyújtottak be, amelyek mögött valós gépeladás nem volt, vagy a számlákon a valóságosnál jóval magasabb ár szerepelt. A fiktív számlákat két békés megyei cég állította ki, amely alacsonyabb áron beszerezte a gépeket, később pedig magasabb áron továbbszámlázták a Fejér megyei társaságnak.
    

Az adásvételek csak papíron bonyolódtak, azaz a számlák mögött valós eladás nem volt, de a hatóság megtévesztésére a számlákon szereplő összegeket a Fejér megyei cég átutalta a számlázóknak, majd azok más, hamis szerződésekkel álcázva visszajuttatták neki a pénzt. 
    

A NAV nyomozói revizorok, IT-szakemberek és pénzügyőrök közreműködésével hat megyében 13 helyszínen hajtottak végre akciót. Többek között lefoglalták a hamis ügyletek dokumentumait, a könyvelési iratokat. A bűncselekménnyel okozott kár biztosításaként 300 millió forint értékben lefoglaltak mezőgazdasági gépeket, tartozékokat és ingatlanokat. 
    

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói folytatják a nyomozást. Költségvetési csalással két férfit gyanúsítanak. A bűncselekmény büntetési tétele akár 8 évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

(mti)

Helyi hírekNAVköltségvetési csalás