2024.06.25, Kedd
Nagy István: a támogatások hozzájárultak a méhészet fejlődéséhez
pixabay - illusztráció

Nagy István: a támogatások hozzájárultak a méhészet fejlődéséhez

MTI

2018.07.19. 22:00

A méhészeti ágazat 2010-től csaknem 10 milliárd forint - 50-50 százalékban költségvetési, illetve uniós finanszírozású - támogatást kapott, ami segítette a technológiai megújulást, a méhegészségügyi védekezések, eljárások fejlődését, a méhészeti kutatásokat és a méhészek szakmai továbbfejlődését - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön az Országos Méhészeti Egyesülettel (OMME) folytatott egyeztetésen az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is szoros együttműködésre törekszik a méhészekkel. A megbeszélésen a tárcavezető az egyesület vezetőségével a méhészeti ágazat legfontosabb szakmai kérdéseiről egyeztetett, a méhegészségügyi hálózat megerősítése, a magyar méz belföldi fogyasztásának és exportjának növelése, valamint a méhészeti képzés fejlesztése is szóba került.

A tárca közleményében felidézte, hogy az ágazat további fejlesztése érdekében az Agrárminisztérium és a méhészek egyesülete korábban stratégiai keretmegállapodást kötött. Az együttműködésről szóló dokumentumban többek között szerepel az is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit Magyarországon és külföldön.

Kitértek arra is, hogy Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, a méhcsaládok száma meghaladja az egymilliót. Az ország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban.

GazdaságtámogatásméhészetOMMEfejlődésméhegészségügyméhcsalád

Ajánljuk még