2024.04.19, Péntek

Kiemelt turisztikai fejlesztési térség lehet Etyek és a Velencei tó környéke

MTI

2018.03.14. 14:14

A Pannónia szíve fejlesztési program révén Etyek és a Velencei tó környéke kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válhat - mondta Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője kedden Etyeken, sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Elmondta, hogy eddig több mint három milliárd forintból fejlesztették a térséget, amelyből többek között közel 40 kilométer kerékpárút valósult meg, megépült Etyeken a Magyarországi Kitelepítettek Emlékháza, valamint a településen négy borászati központot is felújítottak. Hozzátette, hogy több mint száz fejlesztési elképzelést rögzítettek a fejlesztési programban, amelynek Etyek a központja.

A miniszterelnöki biztos kitért arra is, hogy a program megvalósításában számos intézmény vesz részt, kezdve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, amellyel közösen sikerülhet a térséget a Velencei tó bevonásával kiemelt turisztikai területté minősíteni.   

Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója kiemelte: Fejér megyében 2017-ben közel 300 ezer vendég 600 ezer vendégéjszakát töltött, a vendégek száma több mint a duplájára, a vendégéjszakáké 80 százalékkal nőtt 2010. óta. Hozzátette, hogy a növekedés mértéke az országos átlagot is meghaladta, a szállásokból származó árbevétel 4,5 milliárd forint volt.     

Guller Zoltán kitért arra is, hogy Tessely Zoltánnal közösen készítették el az előterjesztést, hogy a budapesti agglomerációs gyűrűt kiemelt turisztikai fejlesztésű térséggé lehessen nyilvánítani, amelyben több megyei település is helyet kap. Hozzátette, szeretnék a Budapestre érkező turistákat legalább egy-egy napra kicsábítani a térségbe.

Az agglomerációs gyűrűnek egy része lesz Etyek és környéke a Velencei tóval mint kiemelt turisztikai fejlesztési térség, amelyre a kormány 30 milliárd forint értékben biztosít majd forrásokat - fűzte hozzá a vezérigazgató.

Gazdaságvelencei tókerékpárútturisztikai fejlesztés Etyek