2024.03.19, Kedd

Kiemelt eljárásrendben történik a TOP-beruházások engedélyeztetése

mti

2017.05.17. 16:09

A Terület- és településfejlesztési operatív (Top) programban megvalósuló beruházások egyes részelemeinek engedélyeztetése kiemelt eljárási rendben történik a kormányhivatalok bevonásával - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára május 17-én Székesfehérváron, a Top információs napok alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Rákossy Balázs elmondta, az engedélyeztetési eljárások egyszerűsítésével és rövidítésével lehetővé válik az építési beruházások gyorsítása. Hozzátette: további segítség a nyertes településeknek, hogy a támogatási szerződések megkötése és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után az elnyert összeget teljes egészében átutalja számukra az állam, így biztosan nem lehet probléma a beruházások anyagi hátterével sem.

Az államtitkár kifejtette, hogy Fejér megye összesen 64,3 milliárd forintot kap a Terület- és településfejlesztési operatív programból: a megye 106 településének 36,1 milliárd, míg a két megyei jogú város közül Székesfehérvárnak 18,6 milliárd, Dunaújvárosnak 9,6 milliárd forint jut. Megjegyezte, a pénz több mint feléről támogató döntések születtek, de a többit is hamarosan odaítélik.

Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: azt kérték a közreműködő szervezettől, a Magyar Államkincstártól, hogy a nyertesekkel a támogatási szerződéseket június elejéig kössék meg azért, hogy már júniusban kiutalhassa az NGM a projektekre nyert teljes összeget. Azt is kérték a településektől, hogy a beruházások jussanak el idén kétharmados készültségi szintig és lehetőség szerint jövő év végére fejeződjenek be.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke elmondta, hogy májusban a megyei közgyűlés újabb 28 projektjavaslatról dönt és további négymilliárd forintot oszt szét a települések között.

Varga Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos szerint kivételes lehetőséget jelentenek a Top-források, amelyek óriási felpezsdülést hoznak Fejér megye településein. Úgy vélte, a beruházások a jövőben az ország további gazdasági fellendüléséhez is hozzájárulhatnak.

 

Forrás: mti

GazdaságFejér megyeTOPberuházásgazdaságfejlesztés