2024.06.25, Kedd

A csütörtöki magyar-orosz megállapodások áttörést jelentenek a Dunaferrnek

mti

2017.02.03. 13:57

Az orosz többségi tulajdonban lévő ISD Dunaferr Zrt. jövőjét illetően áttörést jelentenek a csütörtöki magyar-orosz kormányközi megállapodások, hiszen azok legalább 20 millió eurós fejlesztést jelentenek a cégcsoportnál.

2013-ban igen bizonytalannak tűnt a cég jövője, hiányoztak a jövőt biztosító fejlesztések és tömeges elbocsátásoktól lehetett tartani. Tavaly már a tulajdonos 20 millió eurónyi fejlesztést hajtott végre a vállalatnál és a létszámleépítést is visszavonták.

 

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki tárgyalása a Vnyesekonombank elnökével, illetve az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel azt eredményezték, hogy 20 millió eurót meghaladó beruházások lesznek a Dunaferrnél 2017-ben. A város és az egész térség jövőjét meghatározó döntés után heteken belül elindulhatnak a konkrét tervezések és a kivitelezések is elkezdődhetnek idén.


Dorkota Lajos Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke reálisnak nevezte, hogy a tervezett fejlesztések akár 25-30 millió eurót is kitegyenek. Jelezte, hogy a beruházások előkészítésekor nem csak a tulajdonossal, hanem a vállalat szakszervezeteivel is tárgyalni kívánnak, hiszen ők közvetlenül ismerik a fejlesztésre szoruló területeket.

A MEKH elnöke beszélt arról is, hogy a készülő iparstratégiához folyamatosan információkat szolgáltat a társaság. Úgy vélte, az ebben szereplő e-mobilitás, az ipari rezsicsökkentés és a Paks II. beruházás kijelölhetik a közelgő fejlesztések fő irányát.

 

Galambos Dénes országgyűlési képviselő kiemelte, hogy évekkel ezelőtt a két kohó lebontása és a létszámleépítés volt napirenden, ma pedig már a minőségi acélgyártás felé való elmozdulásról lehet beszélni a Dunaferr esetében.
A városvezetéssel közös sikerüknek nevezte, hogy elérték a vállalatvezetésnél, a nehéz világpiaci helyzet ellenére a fejlesztéseket helyezzék előtérbe a talpon maradáshoz. Ma már a Dunaferr a hagyományos acélipari termékek mellett új, versenyképes termékek előállítására is képes, aminek eredményeként a vállalat tavaly már nyereséges volt.

 

Cserna Gábor fideszes polgármester hangsúlyozta, hogy Dunaújváros a Dunaferr nélkül nem tud létezni, egyértelműen a jövő záloga a cég sikeres és stabil működése.
Megemlítette, hogy a városvezetés mindig is kiváló kapcsolatot ápolt a cég vezetésével, a tulajdonosokkal, de információik szerint a társaságcsoportnak új tulajdonosa lett. Hozzátette: rövid időn belül fel szeretnék venni a kapcsolatot a dagesztáni születésű orosz üzletemberrel, Kerimov Szulejmannal, hogy a fennálló jó viszonyt továbbra is fenntarthassák.

 

A városvezető szólt a paksi bővítésről is, amely jó lehetőségeket jelent a városnak és annak lakóinak, a Dunaferrnek és a térség meghatározó felsőoktatási központjának, a Dunaújvárosi Egyetemnek. 


 

GazdaságDunaújvárosdunaferrmagyar-orosz megállapodás

Ajánljuk még