2024.04.19, Péntek

A Videoton Holding idei árbevétele megközelítheti a 160 milliárd forintot is

szekesfehervar.hu

2016.12.10. 16:28

A Videoton Holding Zrt. 2016-os konszolidált árbevétele várhatóan mintegy 160 milliárd forint lesz – állapította meg a 25 éve magántulajdonban lévő, magyar tulajdonú vállalatcsoport elnök vezérigazgatója a pénteken megrendezett évzáró eseményen.

Hirdetés

Széles Gábor közölte, hogy a cégcsoport termelő vállalatai idén 5 százalékkal nőttek, ami az ország első 10 hónapban mért egyszázalékos ipari növekedéséhez képest kiváló adat. A cégvezető közölte, hogy a Videoton sajáttőke-állománya az elmúlt 25 évben folyamatosan nőtt, jelenleg megközelíti a 100 milliárd forintot, miközben a működő tőke mintegy 40 milliárd forintot tesz ki. A külső hitelállomány ezzel szemben 2016-ban nulla forint volt. Mindez azt jelenti, hogy a vállalatcsoport saját erőből képes finanszírozni fejlesztéseit, és működése a következő években is stabil lesz - mondta.

Sinkó Ottó társ-vezérigazgató elmondta, hogy a legnagyobb árbevételű tagvállalatuk a VT Autóelektronika Kft. 50,8 milliárd forinttal, megelőzve a VT Videoton Elektro-PLAST Kft.-t (28,6 milliárd forint) és a VT-Arriva Kft.-t (20,9 milliárd forint). A legnagyobb egy főre jutó nyereséget a VEAS Kft. érte el. Felidézte, hogy 1991. december 5-én vásárolták meg a céget. Az eltelt 25 évben 36 milliárd forintnyi ingatlan beruházást realizáltak, 73 milliárd forintot költöttek technológiavásárlásokra. A cégcsoport bérszínvonalával kapcsolatban megjegyezte, hogy 1992-ben messze az országos átlag alatt voltak a bérek a Videotonnál, 2000-től kezdődően - a jövő évet is beleszámolva - 140 százalékos reálbér-növekedést értek el.

Lakatos Péter társ-vezérigazgató az idei sikerek között említette, hogy Bulgáriában is bevezették a magyar struktúrát, vagyis holdingba szervezték a termelő, szerelő és egyéb gyárakat. Elmondta, hogy nagy sikereik voltak a 3D-s nyomtatók piacán, hiszen 14 ezret szállítottak le belőlük idén, miközben 150 ezret adnak el a világon.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a Videoton jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a 25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a város a magyar gazdaság egyik legnagyobb központja lett. Rámutatott, hogy a cégcsoport nemcsak Fehérvár egyik legnagyobb foglalkoztatója, hanem a helyi adó tekintetében is helytáll, hiszen "az egymilliárdot bőven meghaladó összeget fizet évente".

A Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A székesfehérvári székhelyű cég Magyarországon kilenc, Bulgáriában (Sztara Zagora) egy telephellyel rendelkezik. A Videoton vállalatcsoport tavalyi konszolidált árbevétele meghaladta a 150 milliárd forintot, tavalyelőtt 133 milliárd forintot tett ki, a 2013-as adat 113,5 milliárd forint volt.

GazdaságSzékesfehérvárárbevétel2016videoton