2024.05.21, Kedd

Több mint 3,7 milliárd forintos infrastruktúra fejlesztések kezdődtek Etyeken és környékén

mti

2016.11.17. 06:03

Az etyeki Gasztrosétányhoz kapcsolódva, a pénzt út- és közműfejlesztésre, igényes tájépítészeti megoldásokra, valamint kerékpárút építésére fordítják.

Tessely Zoltán, Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa hangsúlyozta, a 2015 végi kormánydöntést követően januárban kezdődött el a tervezés és most a kivitelezés. A projekt vezetője a borturizmusban betöltött szerepe elismeréseként Etyek lett.

Tervezés alatt van az Etyek, Gyúró, Vál és Vereb településeket összekötő közút, ugyanakkor a Bicskét Etyekkel összekötő kisvasút egyelőre nem valósul meg.

 

A Fejér megye északi részének több települését összefogó Pannónia Szíve fejlesztési program első lépcsőjeként megvalósuló fejlesztésekről Tessely Zoltán ismertette, a legjelentősebb beruházások az etyeki Újhegyen lesznek, ahol a Gasztrosétány borospincéit, présházait és zártkertjeit összekötő út bazalt kockakő burkolatot kap, parkolók épülnek, a villamos légkábeleket földkábelekkel helyettesítik, elkészül a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer és csatornahálózat, továbbá igényes térbútorokat és közvilágítási kandelábereket telepítenek.

A falu központjában, egy felújított sváb parasztházban elkészül a Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza, ahol a szülőföldjükről elüldözött lakosok szenvedéseit bemutató, országosan is egyedülálló tárlat kap helyet.

Az Öreghegyi úton, a Körpincénél és a Kecskegödörnél kiépül a közvilágítás, valamint felújítják az útburkolatokat. Emellett színpad épül a Körpincénél és közösségi térré alakul át a faluközpontban lévő Magyar-kút és az általa táplált Nádas-tó környéke.

 

A projekt keretében több mint 20 kilométeres új kerékpárút épül, amely a falut Újhegytől indulva észak felé, Bicske és Csabdi érintésével összeköti Tarjánnal.

Közútfejlesztések is megvalósulnak, megújul a Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz, illetve a Háromrózsa-Botpuszta-Etyek út.

 

Molnár Krisztián, a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke közölte, hogy az eredetileg megítélt 2,275 milliárd forintos forrásösszeghez két alkalommal is több százmilliós nagyságrendű kiegészítő támogatást nyert el a program. Így további 600 millió forint állami támogatás érkezett etyeki fejlesztésekre, és 841 millió az Etyek és Tarján közötti kerékpárút teljes megépítésére. Valamennyi fejlesztésnek 2017. június 30-ig meg kell valósulnia.

A több mint 3,7 milliárdos beruházás keretében egységes települési arculat és utcakép kialakítása is zajlik, valamint az egész településen vezeték nélküli internet hozzáférést biztosító fejlesztés valósul meg, továbbá turisztikai információs táblákat szerelnek fel.

Az önkormányzat a fejlesztési tanács közreműködésével 300 milliós költségvetésű pályázatot nyújtott be a területi operatív programhoz, így minden esély megvan rá, hogy rövidesen elkezdődjön egy borászati látogatóközpont építése is a településen.

GazdaságetyekgasztrosétányPannónia Szíve

Ajánljuk még