2024.03.29, Péntek

Átadták a felújított egyetemi épületeket

MTI

2016.10.06. 11:01

Egymilliárdos támogatásból végezték el az Óbudai Egyetem Alba Regia műszaki karán a fejlesztéseket.

Hirdetés

Átadták szerdán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar felújított székesfehérvári épületeit. Az MTI azt írja, a fejlesztést az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási struktúraátalakítási alapjának egymilliárd forintos támogatásából végezték el.    

 

Mostantól napelemek segítik a költségcsökkentést

A beruházás kivitelezését a Közbeszerzési Hatóság értesítője szerint a budapesti Laterex Zrt. és a székesfehérvári Fehérép Kft. végezte el.

Györök György dékán az átadón elmondta, a K épületben megújult a teljes tetőzet, az épületgépészet, a közművek és a homlokzat. Emellett a tetőn napelemeket helyeztek el, kicserélték a külső-belső nyílászárókat. Az energetikai beruházások mellett az oktatáshoz szükséges kapacitás is növekedett a duális képzés megerősítésének jegyében: gépész-, villamos- és informatikai laborokat, tantermeket és oktatói kabineteket alakítottak ki. Az F épületben megújult a tető és a homlokzat, illetve kicserélték a külső nyílászárókat.

 

 

A szellemi tartalom után az infrastruktúra erősödött meg

Az átadóünnepségen Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, az Óbudai Egyetem székesfehérvári kara egyike azon kevés egyetemeknek, amelyek megértették, hogy a fővároson kívül is lehet és kell kutatásokat végezni. Rámutatott: Székesfehérvár erős gazdasággal rendelkezik, de Budapest közelsége könnyűvé teszi más felsőoktatási intézmények elérését, és nehézzé a szakemberek helyben tartását. Az Óbudai Egyetem képzései ezekre kínálnak megoldást, hiszen ma már száz feletti a duális képzésben részt vevő hallgatók száma.    

Réger Mihály rektor emlékeztetett arra, hogy a projekt egy többlépcsős folyamat egyik állomása volt. Elsőként racionalizálás keretében szervezeti átalakításokat végeztek, azután az intézmény "duális képzésének szellemi tartalmát" erősítették több mint 80 tananyag elkészítésével, majd következett a két épület megújítása és a duális műhelyek, laborok kialakítása. 

Az Alba Regia Műszaki Kar 2014. július 1-jén alakult meg Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem hatodik karaként. Létrehozásának célja a városban megtelepedett cégek versenyképességének növelése volt. Az Óbudai Egyetem Alba Regia műszaki karán mintegy 800 hallgató tanul nappali és levelező képzési formában. A karon villamosmérnök, mérnök informatikus, gépészmérnök, műszaki menedzser, földmérő földrendező mérnök, mechatronikai mérnök képzések folynak alap- és mesterképzésben.

Gazdaságoktatásegyetemfelújításalba regia