2024.02.29, Csütörtök

Fehérvári adóbevételek a fehérvári fejlesztésekért

2016.01.20. 11:59

Hirdetés

A helyi adóbevételek biztosítják a közösség számára a városfejlesztési forrásokat. Fehérváron 12 ezer vállalkozás működik, melyek 12.7 milliárd forint iparűzési adót fizettek 2015-ben, majd 11 százalékkal többet, mint 2014-ben. Az emelkedés mértéke jól jelzi a város gazdaságának növekedését is. A helyi adóbevételek összessége egyébként tavaly év végére meghaladta a 14.5 milliárd forintot.

Érdemes számot adni arról, hogy a város helyi adóbevételei hogyan alakulnak és érdemes e folyamatok mögé is nézni. 2015-ben minden korábbi rekordot megdöntött a helyi adóbevétel és a fehérvári gazdaság. Az adóbevételek pedig csak azért emelkedhettek, mert az e mögött álló helyi gazdaság növekedett. A 2015 elején elfogadott költségvetésben 13.1 milliárd forint volt a tervezett helyi adó bevétel, ami év végére meghaladta a 14.5 milliárd forintot. A város polgármestere kiemelte, hogy magánszemély helyi adót továbbra sem fizet Fehérváron és fontosnak nevezte, hogy a telekadó is kivezetésre került a városban. A gépjármű adó bevétel 350 millió forint volt, építményadót 1.1 milliárd forintot fizettek Fehérváron, az idegenforgalmi adó pedig 50 millió forint bevételt jelentett a városnak. Érdekes adat, hogy míg 2014-ben 107.408 volt vendégéjszakák száma, addig 2015-ben ugyanez a szám 142.633 volt.

A város polgármestere kiemelte, hogy a költségvetési főösszeghez képest 40-45 százalékot a helyi gazdaság termel meg, ami Fehérvár biztonságos működését teszi lehetővé és biztosítja a folyamatos fejlesztési programok finanszírozását is. A helyi adók közül azonban az iparűzési adó bevétel a legmagasabb, ami tavaly meghaladta a 12.729 milliárd forintot. Ugyanez a bevétel a válság előtti utolsó évben 11.7 milliárd volt Fehérváron. Az iparűzési adó bevétel növekedése, akárcsak 2014-ben, 2015-ben is 10 százalékos növekedést mutatott.

Szeretném megköszönni valamennyi gazdasági szereplőnek és az ott dolgozó munkavállalóknak, hogy az önkormányzatot ilyen mértékű forráshoz juttatta! Ez a bevétel adja a közösség számára a városfejlesztési forrásokat, amit remélhetőleg mindenki viszontlát a fejlesztések tekintetében is. - mondta Cser-Palkovics. 

Bóka Viktor jegyző arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy elengedhetetlen volt a cégek növekedése, de elengedhetetlen volt az is, hogy a Polgármesteri Hivatal Adóirodája következetesen dolgozik. Csaknem kétmilliárd forint volt az az összeg, ami valamilyen fajta végrehajtási cselekmény útján szedett be a hatóság - mondta. Adóellenőrzés 129 esetben történt, melyből 97 esetben már lezáró határozat született. Kiemelte továbbá, hogy az Adóiroda 150 ezres iratforgalmat bonyolított le 2015-ben az ügyfélszolgálaton pedig 6253 ügyet intéztek személyesen a fehérváriak.

Égi Tamás alpolgármester elmondta, hogy 10.9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest az iparűzési adóbevétel, ami 1.2 milliárd forint volt. Fehérváron 12 ezer vállalkozás működik, azonban ezt a növekményt majdnem teljesen 50 cég többletteljesítménye eredményezte. Az ötven nagyadózó cég pedig jól jelzi, hogy Fehérvár gazdasága sok lábon áll és nagyon összetett szerkezetű - emelte ki beszédében.

Déri László, a Polgármesteri Hivatal adóiroda vezetője kiemelte, hogy a nagy összegű befizetésekhez magas szintű kiszolgálást kell biztosítani. Éppen ezért az iroda 2015-ben megvalósított egy olyan fejlesztést, amivel lehetővé tették az elektronikus fizetést. Ez a gazdasági szereplők és a könyvelők által jól megszokott felületen működik és az állami adóhatóság programján alapul.

szekesfehervar.hu

 

 

 

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérváradóbevételcser-palkovics