2024.05.21, Kedd

Elkezdődött a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő gyermekek magyarországi üdültetése

2016.06.13. 12:08

A hétvégén megérkezett Ungvárról a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő azon 600 gyermek első csoportja, akik a magyar kormány támogatásával a Velencei-tó környékén üdülnek majd egy héten át 12 turnusban.

A kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti területről (ATO) érkezett több mint 60 gyermek Magyarországra történő indulása előtt Buhajla József, ungvári magyar főkonzul azt nyilatkozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat összefogásának köszönhetően idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál. A gyermekek kiválasztásánál, amelyben az Ivano-Frankivszk-i tiszteletbeli magyar konzulátus játszotta a fő szerepet, az elsődleges szempont az volt, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkezzenek - tette hozzá.

A diplomata azt is közölte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, amikor a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett közel 700 iskolás táborozott Magyarországon, a gyerekek idén is egy-egy hétig nyalnak 12 turnusban Gárdonyban vagy Agárdon. A gyerekek határon való zökkenőmentes átkeléséről a Kárpátalján működő magyar külképviseletek gondoskodnak - mondta Magyarország ungvári főkonzulja. 

mti

fotó: mti/Nemes János

Galéria

Helyi híreküdülésgyerekekVelencei-tó