2024.05.21, Kedd

Elindult a viharjelzés a Velencei-tavon - app-ot is letölthet

2016.04.01. 10:56

Bekapcsolták a Velencei-tóra telepített viharjelző rendszert.

A Velencei-tóra telepített viharjelző rendszert is bekapcsolta Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője tegnap. A katasztrófavédelem három viharjelző állomást működtet a tónál.

Tanka László, az OKF informatikai főosztályvezető elmondta,hogy az OKF-nek jogszabályban előírt feladata a viharjelző rendszerek üzemeltetése, azt követően, hogy az OMSZ kiadja a figyelmeztetést.  A rendszert folyamatosan fejlesztik, így immár mobil készülékeken alkalmazható viharjelző applikáció is rendelkezésre áll. Vagyis egy nádasban, a kilátástól elzárva is értesülhet egy horgász a vihar közeledtéről.

Radics Kornélia közlése szerint jelszavuk a biztonság, védelem és megbízhatóság, ehhez pedig országszerte 700 állomásból álló mérőhálózat áll rendelkezésükre. Ezek, illetve a műholdak, távérzékelő rendszerek, radarok és szondák által szolgáltatott adatok alapján végzik munkatársaik az elemzéseket és készítik az előrejelzéseket.

A viharjelző rendszer a Velencei-tónál Pákozdon, Agárdnál és Velencén ad tájékoztatást az alaphelyzet mellett az első és másodfokú viharjelzésről. Elsőfokú jelzés esetén percenként 45-ször villan fel a sárga fény. Ilyenkor a parttól max. 500 m távolságra szabad eltávolodni és fokozott figyelem szükséges. Másodfokú helyzet esetén már 90-szer villan a jelzés, ami fenyegető veszélyre figyelmeztet. Ilyenkor már tilos fürödni, a tavat mindenkinek el kell hagyni.

mti, bácsmegye


 

 

Galéria

Helyi hírekvelencei tóviharjelzés