2024.06.18, Kedd

A csomagolástechnika Oscar-díját nyerte a székesfehérvári cég

2016.06.09. 10:07

Egy magyar cég, az Adu Alba Kft. nyerte a csomagolástechnika legmagasabb díját, a WorldStar-t. Egész pontosan a székesfehérvári cég speciális műanyag habtálcája kapta a rangos elismerést.

Vargáné Csikós Tímea és Varga József, az Adu Alba Kft ügyvezetői tegnap tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, ahol meséltek a májusban megkapott díjról és a nyertes habtálcáról.

A szokásos műanyag lemezekkel szemben a polietilén hablemezből vákuumformázott tálca olcsóbban állítható elő, és nemcsak tökéletesen védi a benne elhelyezett tárgyakat (akár a tojások is épségben maradnak), de hő- és zajszigetelő képességgel is rendelkezik.

A csomagolás nagy előnye, hogy a szokásosnál könnyebb, így például a szállítása is olcsóbb. Az alapanyaga újrafelhasználható, így előállítása kisebb mértékben terheli a környezetet, amennyiben valóban újrahasznosítják.

A csomagolási iparág a magyar gazdaság GDP-jének mintegy 2 százalékát adja. A teljes termelés 51 százaléka export, ennek zöme Nyugat-Európába megy. Az Abu Alda Nigériába, Indiába, Kínába, Brazíliába is szállít. Az ágazatban sikeresek a magyar vállalkozások: 1997 óta összesen 87 díjat nyertek. A díjak közül kiemelkedik a WorldStar, amelyet májusban vehetett át a székesfehérvári cég a Csomagolási Világszövetségtől. 

A 2003-ban alapított és ma már 60 főt foglalkoztató vállalkozás a habtálca továbbfejlesztését tervezi.

forrás: mti, globoport.hu, autopro.hu

Fotó: mti/Bruzák Noémi

 

Galéria