2024.05.21, Kedd

Bővítette húsüzemét a Spar Bicskén

2016.05.05. 10:39

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi saját forrást fordított arra, hogy 7500 négyzetméteres húsüzemét egy szeletelő részleggel és oktatóközponttal 10 900 négyzetméteresre bővítse.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. - aki nem csak árulja az élelmiszereket, hanem elő is állít -  tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi saját forrást fordított arra, hogy 7500 négyzetméteres húsüzemét egy szeletelő részleggel és oktatóközponttal 10 900 négyzetméteresre bővítse.

    Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a kibővített húsüzemben tartott sajtótájékoztatón örömtelinek nevezte, hogy a Spar nagy hangsúlyt fektet a dolgozók oktatására, az utánpótlás biztosítására, a szakképzésben való részvételre, valamint az ágazati tudásbázis megőrzésére. Megjegyezte, hogy a minisztérium támogatja a képzőhelyek és a termelők közötti együttműködést, a tárca fenntartása alá tartozó intézmények keretszámainak szükség szerinti megemelésével pedig biztosítani igyekszik a szakember-utánpótlást.


 - A 2013-ban elfogadott élelmiszerlánc biztonsági stratégia csak akkor garantálhatja az élelmiszerek jó minőségét és a fogyasztók biztonságát, ha az élelmiszerláncban dolgozók modern szaktudással rendelkeznek - vélekedett az államtitkár.

- Tavaly Berlinben mindössze 8 hentes szakember végzett, de Magyarországon is jelentős szakemberhiány alakult ki. Az oktatóközponttal ezen szeretnének javítani - mondta Erwin Schmuck, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója.
A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a három osztrák család tulajdonában lévő cégcsoport 1963-ban nyitotta első húsüzemét Grazban, azóta 8 húsüzemük működik. Ezek közül a legfiatalabb, a legmodernebb és a legnagyobb kapacitású a bicskei, amely 11 évnyi sikeres működést követően bővült.

A Szent István Egyetem 2004 óta működik együtt a Sparral, s ezalatt olyan innovációkat hoztak létre közösen, mint a húsok hőmérsékletének nyomon követése vagy a marhahús jelölési rendszerek létrehozása. Az év elején duális képzési szerződést is kötöttek, így hat hallgató kezdi meg tanulmányait ebben az évben a vállalatnál.


A cég Regnum tálcás húsai esetében nemrégiben engedélyt kapott a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára, amikor is laboratóriumi vizsgálatok, ellenőrzések alapján formálnak véleményt a termékről, melyek során az állatot végigkísérik a vágóhídtól a húspultig.


A Spar negyedszázados működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon. A Regnum Húsüzem és Oktatóközpontra fordított beruházás értéke a 2015-ös beruházással együtt a kezdetektől meghaladja a 10 milliárd forintot.
A húsüzemben tavaly 3000 szarvasmarhát és 600 ezer darab félsertést dolgoztak fel, aminek eredményeként 1,6 millió kilogramm bontott marhahús és 14,6 millió kilogramm bontott félsertés került az üzletekbe. Az üzemben a tálcás, védőgázas, valamint a vákuumcsomagolt friss tőkehúsok mellett tavaly 11,5 millió kilogramm sajátmárkás felvágottat, sonkafélét, füstölt és füstölt-főtt húst, májast és kolbászféléket gyártottak és 7 millió darab tálcás húst csomagoltak.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. forgalma tavaly 3 százalékkal 488,2 milliárd forintra nőtt, az idei tervekben az 500 milliárd forintos forgalom elérése szerepel. A cégcsoport a múlt év végén 456 üzlettel rendelkezett Magyarországon, ezek közül 75-öt franchise rendszerben kiskereskedő működtetett. A vállalat több mint 13 ezer munkavállalójával az ország egyik legnagyobb munkaadója.

forrás: mti

Galéria

GazdaságbicskeSparhúsüzemregnum