2024.07.12, Péntek

Fedettpályás világbajnokok, vb-ezüst- és vb-bronzérmesek, valamint Gyémánt Liga-pontverseny győztes is található az idén először kétnapos Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj újonnan bejelentett indulói között.

Fedettpályás világbajnokok, vb-ezüst- és vb-bronzérmesek, valamint Gyémánt Liga-pontverseny győztes is található az idén először kétnapos Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj újonnan bejelentett indulói között. A versenyt a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban rendezik július 17-18-án. 

Az egyelőre nem végleges műsorban 19 nemzetközi versenyszám szerepel, ilyen sokat még nem rendeztek a Gyulai István Memorial 2011 óta íródó történetében. Ismét lesznek nemzeti versenyszámok is, így például a férfi 200 méter és junior magasugrás vagy női gerelyhajítás és ifjúsági rúdugrás.

A már korábban bejelentett olimpiai és világbajnok Kirani James legnagyobb riválisának a bahamai Steven Gardiner ígérkezik 400 méteren. A szervezők közlése szerint kettejük küzdelmében akár a versenycsúcs is megdőlhet, amelyet a 20 éves Gardiner tart tavalyi 44.30 másodperces győzelmével. A "grenadai csodagyereknek" nevezett James 44.36-tal kezdte az évet, majd Des Moines-ben 44.08-ra javította a világ idei legjobbját.

Férfi 200 méteren egy Gyémánt Liga-sztár érkezik Alonso Edward személyében. A panamai sprinter tavaly a legnagyobb presztízsű sorozat három állomásán győzött, s összetettben is az élen végzett. Idén a Gyémánt Liga első versenyén, Dohában egy második hellyel és 20.06 másodperccel mutatkozott be.

Férfi 400 méter gáton az elitmezőnyből a bahamai Jeffery Gibson, a kubai Omar Cisneros és az észt Rasmus Magi is jelezte részvételét. Gibson a 2015-ös pekingi világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Cisneros pedig két évvel korábban negyedik lett a moszkvai vb-n, és 47.93 másodperces egyéni csúccsal büszkélkedhet. Magi a 2014-es zürichi Európa-bajnokság ezüstérmese. 

A nőknél 400 méter gáton világbajnoki második és harmadik, fedettpályás világbajnok, valamint Eb-ezüstérmes alkotja eddig a mezőnyt, közülük hárman már a Gyulai István Memorialon is megmutatták tudásukat. Az amerikai Dalilah Muhammad a 2013-as moszkvai vb-n ezüstöt nyert, s abban az évben megnyerte a Magyar Nagydíjat. Honfitársa, Cassandra Tate váltóban fedettpályás világbajnok, Pekingben bronzérmet szerzett a vb-n, a Gyulai István Memorialon pedig másodikként ért célba tavaly. Az ukrán Hanna Titimec mögötte volt harmadik Székesfehérváron, a zürichi Eb-ről pedig ezüstöt hozott el. A szintén amerikai Ashley Spencer a győztes 4x400-as váltó tagja volt a márciusi portlandi fedett vb-n, ahol 400 méteren második lett.  

Jegyek már kaphatók a Ticket Express országos hálózatában, illetve a tex.hu oldalán. Az előnapra, azaz július 17-re a belépés ingyenes.  

A tervezett nemzetközi versenyszámok:
férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 110 m gát, 400m gát, magasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés
nők: 100 m, 200 m, 800 m, 5000 m, 100 m gát, 400 m gát, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

forrás: mti

Galéria

Helyi hírekatlétikaregionális atlétikai centrumGyulai István Memorialmagyar nagydíj