2024.02.25, Vasárnap

Aláírásgyűjtést kezdeményez Székesfehérvár polgármestere a koronázási palást kiállításáért

2016.04.18. 10:58

Aláírásgyűjtést kezdeményez Székesfehérvár polgármestere azért, hogy a koronázási palástot - ha annak állapota ezt lehetővé teszi - a városban állítsák ki.

Hirdetés

Aláírásgyűjtést kezdeményez Székesfehérvár polgármestere azért, hogy a koronázási palástot - ha annak állapota ezt lehetővé teszi - a városban állítsák ki.

Cser-Palkovics András péntek délelőtt a Facebook-ra feltöltött videoüzenetében a városházán, a koronázási palástot ábrázoló festmény mellett azt mondta: szeretné, ha eredeti valójában lehetne a koronázási palástot Székesfehérváron megtekinteni. Hangsúlyozta, hogy sokak álma válna valóra, ha az ereklyét nem Budapesten, hanem Székesfehérváron mutatnák be ideiglenesen vagy akár véglegesen, így azt kérte, hogy ha a palást szállítható állapotban van, "jöjjön haza" Székesfehérvárra, hiszen szövege is azt tanúsítja, hogy a városban van otthon.

A polgármester tavaly már megkereste a Magyar Nemzeti Múzeumot, ahol a palástot őrzik, és a szakemberek arról tájékoztatták, hogy jelenleg a palást fizikai állapota nem teszi lehetővé az ereklye kimozdítását anélkül, hogy az ne károsodna. A szakmai érveket a város vezetése tudomásul vette, hiszen nemzeti kincsünk megőrzését mindennél fontosabbnak tekintik - írták.

Az elmúlt hetekben több internetes fórumon is lehetett olvasni a hírt, miszerint komolyan felmerült, hogy a koronázási palástot elmozdítsák jelenlegi helyéről és azt máshová szállítsák Budapesten belül. „Én azt gondolom, hogy ebben a helyzetben nekünk, székesfehérváriaknak igenis fel kell vetnünk azt, hogy a koronázási palást hazatérjen, és itt Székesfehérváron legyen ideiglenesen, vagy véglegesen bemutatva. Természetesen lehet, hogy a végleges döntés most nem ez lesz, de nekünk, fehérváriaknak nincs morális alapunk és jogunk, hogy lemondjunk erről az elképzelésről!” – fogalmazta meg pénteken, a Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjújában dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere Facebook-üzenetében bejelentette, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez ennek a nemes célnak a megvalósítására. Április 29-én ehhez a városi közgyűlés megerősítését kéri, ezt követően lesz lehetőségük a székesfehérváriaknak és a város történelmét tisztelő embereknek arra, hogy a petíció aláírásával fejezzék ki szándékukat amellett, hogy amennyiben az állapota azt megengedi, "a koronázási palást oda kerüljön, ahová az azt elkészíttető király és királyné – Szent István és Boldog Gizella – azt szánta, és ahol sokszáz éven át őrizték, valamint a koronázások alkalmával használták: Székesfehérvárra".
A koronázási palást közepén félkörben olvasható latin felirat magyarul azt jelenti: "ez a casula Szűz Máriának Fehérváron levő egyháza számára készült és adatott Krisztus megtestesülésének 1031. évében, a XIV. indikcióban, István király és Gizella királyné által".

Forrás: MTI, szekesfehervar.hu

Fotó: nemzetijelkep.hu

 

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárkoronázási palást