2023.12.06, Szerda
Gyulai Memorial - Olimpiai bajnokok érkeznek az idei atlétikai versenyre
Illusztráció/pixabay.com, facebook.com/gyulaimemorial

Gyulai Memorial - Olimpiai bajnokok érkeznek az idei atlétikai versenyre

MTI

2022.05.12. 13:55

Hat olimpiai bajnok, köztük három jelenlegi világcsúcstartó vesz részt az idei, sorrendben 12. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyet augusztus 8-án rendeznek meg Székesfehérváron.

Hirdetés

Többek között itt lesz a sportág egyik legnagyobb jelenlegi sztárja, a svéd rúdugró, Armand Duplantis, az olasz magasugró, Gianmarco Tamberi és az amerikai súlylökő, Ryan Crouser - hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke bevezetőként elmondta, a névadó fiaként hálás, hogy édesapjáról egy atlétikai versennyel emlékeznek meg, ami mindig is a szívügye volt.

Spiriev Attila sportigazgató közölte, idén az a cél, hogy minél több olyan versenyzőt mutassanak be a magyar közönségnek, akik a jövő évi magyarországi vb sztárjai lehetnek, továbbá a magyar atlétáknak is versenyzési lehetőséget biztosítsanak. Bejelentette, hogy 10 férfi és 8 női számot rendeznek meg, a Magyar Nagydíj időpontját pedig azért időzítették augusztus 8-ára, mert egy héttel később kezdődik Münchenben az Európa-bajnokság, amely a magyarok számára az idei célverseny lesz.

A sportigazgató hat olyan olimpiai bajnok részvételét jelentette be, akik közül hárman jelenleg világcsúcstartók is. Eljön Székesfehérvárra Ryan Crouser, a kétszeres olimpiai bajnok amerikai súlylökő, aki 2021 óta 23,37 méterrel a szám világrekordere; Jasmine Camacho-Quinn, Puerto Ricó-i gátfutó, Tokió aranyérmese 100 m gáton; Gianmarco Tamberi olasz magasugró, aki a világ atlétikájának egyik legszínesebb egyénisége és tavaly a katari Mutaz Essa Barshimmal az ötkarikás játékokon megosztozott az aranyérmen.

 

 

Itt lesz a háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnok, világcsúcstartó (82,98 m) lengyel kalapácsvető, Anita Wlodarczyk, aki már hatszor vett részt a Gyulai Memorialon és valamennyi alkalommal győzött is, ezzel pedig az esemény legeredményesebb versenyzője. A svéd Daniel Stahl az elmúlt évek legjobb diszkoszvetője, 2019-ban világbajnoki, tavaly olimpiai aranyérmes lett. Az ugyancsak svéd rúdugró, Armand Duplantis is ellátogat a Bregyó közbe, ő a márciusi, belgrádi fedett pályás vb-n 620 centivel állított fel világrekordot. Duplantis lesz az, aki miatt Magyarországon még soha nem látott magasságokba emelik a lécet.

 A legnagyobb hazai név a kalapácsvető Halász Bencéé, aki világ- és Európa-bajnoki bronzérmes.

 

AktuálisSzékesfehérvárGyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjsport