2024.04.27, Szombat
Visszakerült a kereszt a székesfehérvári Országalma tetejére
Illusztráció, pexels.com

Visszakerült a kereszt a székesfehérvári Országalma tetejére

MTI

2021.09.01. 10:12

Egy kőfaragó mester restaurálta és helyezte vissza a keresztet a helyére, szerdán már a víz is visszakerülhet a szobor körüli medencébe.

Hirdetés

Visszakerült kedden a kereszt a székesfehérvári Országalma tetejére, amelyet múlt pénteken egy fiatal letört.

Az önkormányzat közleménye szerint Nyakas Pál kőfaragó mester restaurálta és helyezte vissza a keresztet a helyére.

A ragasztó teljes száradásáig egy rögzítő elemet is elhelyezett mellette, ennek eltávolítását követően, várhatóan szerdán kerülhet vissza a víz is a szobor körüli medencébe.

A javítási munkát szervező városgondnokság szerint a helyreállítási munkáknak, valamint a víz leeresztésének és visszatöltésének együttes költsége meghaladta a nettó 113 ezer forintot. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken közölte, hogy egy 22 éves budapesti férfi ellen védett kulturális javak körébe tartozó tárgy, régészeti lelőhely, műemlék vagy régészeti lelet megrongálása miatt büntetőeljárást indult.

Az esetről a közterület-felügyelet munkatársai tettek bejelentést a rendőrségen, miszerint a Városház téren található emlékmű tetejére felmászott valaki, és lefelé jövet letörte a keresztet. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán közölte, hogy éjfél után egy többtagú társaság egyik tagja - feltehetőleg nem rongálási szándékkal - felmászott az Országalmára, majd ott megcsúszva leesett, belekapaszkodva és ezzel magával rántva a város egyik jelképének számító köztéri alkotásról a keresztet. A rongáló nem sérült meg esés közben, és nem tanúsított ellenállást sem, a közterület-felügyelővel megvárta a rendőrség helyszínre érkezését.

AktuálisSzékesfehérvárországalmaVárosház tér